noten en zaden

In de kookkunst is een noot een veel minder restrictieve categorie vruchten dan een noot in de plantkunde. De term wordt toegepast op vele zaden die geen echte noten zijn. Iedere grote, olieachtige vrucht met een pit in een al dan niet harde schaal en die in voedsel wordt gebruikt kan als noot worden beschouwd. Omdat noten over het algemeen een hoog oliegehalte hebben, zijn zij een hoogst gewaardeerde voedselbron en energiebron. Een groot aantal zaden is eetbaar. Ze kunnen gekookt, rauw, en/of geroosterd als snack worden genuttigd.

45 artikels over noten en zaden , per
Bekijk

Al gehoord van haverzemelen?

Al gehoord van haverzemelen?
nieuws 29/05/2019

Havermout is populairder dan ooit. Tegenwoordig heeft bijna iedereen wel zo’n pak ‘superfood avant la lettre’ in de kast staan. Maar heb je al gehoord van haverzemelen?

lees meer »

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.

Mag je vliegen met een pinda- of notenallergie?

nieuws 8/04/2019

Pinda’s in een vliegtuig vormen een gezondheidsrisico voor mensen met een notenallergie. Het serveren van een zakje pinda’s als snack tijdens een vlucht kan voor iemand met een pinda-allergie verstrekkende gevolgen hebben.

lees meer »

Pasta met walnoten en rozijnen

Pasta met walnoten en rozijnen
recepten 4/03/2019

Noten zitten boordevol gezonde voedingsstoffen. Waarom ze niet eens gebruiken in een verrassend, hartig gerecht? Deze pasta met walnoten en rozijnen is een origineel en smaakvol hapje of voorgerecht dat klaar is in een wip.

lees meer »

Hoe bereid je kikkererwten?

Hoe bereid je kikkererwten?
nieuws 15/12/2018

Kikkererwten kennen de meeste mensen vooral als basisproduct voor hummus en falafel. Maar je kunt er veel meer kanten mee uit. Hoe bereid je die gezonde peulvrucht?

lees meer »

Pinda-allergie kan voorkomen worden

Pinda-allergie kan voorkomen worden
nieuws 18/05/2018

Jaarlijks ontwikkelen ongeveer duizend kinderen in Nederland een pinda-allergie. Onderzoek wijst uit dat een pinda-allergie voorkomen kan worden door jong te beginnen met het eten van pinda’s.

lees meer »

Macadamia hearts

Macadamia hearts
recepten 23/04/2018

Ellen Charlotte Marie is een populaire Vlaamse foodie op Instagram. Ze combineert daar haar 2 passie’s: gezond plantaardig koken en kleurrijke fotografie. Uit haar boek “One healthy kitchen” vinden jullie hier het recept...

lees meer »

Forget Nutella-spread

Forget Nutella-spread
recepten 26/10/2017

Ellen Charlotte Marie is een populaire Vlaamse foodie op Instagram. Ze combineert daar haar 2 passie’s: gezond plantaardig koken en kleurrijke fotografie. Uit haar boek “One healthy kitchen” vinden jullie hier het recept...

lees meer »

Product in de kijker: noten

Product in de kijker: noten
dossier 23/10/2017

Zodra de bladeren aan de bomen verkleuren, gaan de noten rijpen. Kastanjes, okkernoten en hazelnoten zijn de toppers van bij ons. Het zijn stuk voor stuk energieboosters met heel veel gezonde eigenschappen.

lees meer »

Haverpannenkoekjes met açai pecangranola

Haverpannenkoekjes met açai pecangranola
recepten 19/10/2017

Ellen Charlotte Marie een meest populaire Vlaamse foodie op Instagram. Ze combineert daar haar 2 passie’s: gezond plantaardig koken en kleurrijke fotografie. Uit haar boek “One healthy kitchen” vinden jullie hier het recept...

lees meer »

Gezonde snickers

Gezonde snickers
recepten 7/09/2017

Snickerrepen zonder schuldgevoel: zo maak je ze zelf. Gastkok Ellen Charlotte Marie deelt een lekker gezond recept.

lees meer »

10 vezelrijke voedselbronnen

10 vezelrijke voedselbronnen
dossier 7/11/2016

Vezels zijn gezond en ook goed voor de lijn. Vezelrijk voedsel zoals volkorenbrood of –granen is dan ook een must in een normaal eetpatroon. Maar er zijn nog veel andere belangrijke en lekkere vezelleveranciers die een plaats op ons bord verdienen!

lees meer »

Waarom moeten we meer bonen eten?

Waarom moeten we meer bonen eten?
nieuws 3/01/2016

2016 is door de Wereld Voedsel Organisatie (FAO) uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Boon. Volgens de FAO zijn bonen en peulvruchten in het algemeen gezond en moeten we meer bonen eten.

lees meer »

Waarom moeten we meer bonen eten?

Waarom moeten we meer bonen eten?
nieuws 3/01/2016

2016 is door de Wereld Voedsel Organisatie (FAO) uitgeroepen tot Internationaal Jaar van de Boon. Volgens de FAO zijn bonen en peulvruchten in het algemeen gezond en moeten we meer bonen eten.

lees meer »

Waarom moeten we meer groenten en fruit eten?

Waarom moeten we meer groenten en fruit eten?
nieuws 2/12/2015

We weten allemaal dat we meer groenten, fruit en graanproducten en minder dierlijk voedsel moeten eten. In de nieuwe 'Richtlijnen Gezonde Voeding' van de Nederlandse Gezondheidsraad wordt uitgelegd waarom en worden tegelijk ook een aantal voedingsmythes uit de wereld geholpen.

lees meer »

Hoe gezond zijn noten?

Hoe gezond zijn noten?
nieuws 15/07/2015

Mensen die elke dag 10 gram noten of pinda's eten leven gemiddeld langer dan mensen die geen noten of pinda's eten: hun sterftekans lag gemiddeld 23 procent lager. Minder dan 5 en meer dan 10 gram leidt niet tot nog kleinere sterftekans kans.

lees meer »

Geef kinderen jonger dan zes jaar geen noten

Geef kinderen jonger dan zes jaar geen noten
nieuws 25/06/2015

De kinderlongartsen van het UZ Gent roepen op om geen (pinda)noten te geven aan jonge kinderen. Jaarlijks worden op de Spoedgevallendienst van het ziekenhuis tien tot vijftien kindjes binnengebracht omdat ze zich verslikt hebben in een noot.

lees meer »

Wie noten eet leeft langer

Wie noten eet leeft langer
nieuws 12/04/2015

Heel wat recente studies hebben aangetoond dat noten gezond zijn en dat wie dagelijks noten eet, minder kans heeft op hart- en vaatziekten en mogelijk ook langer leeft. Twee nieuwe onderzoeken voeren bijkomende argumenten aan om dagelijks noten of pindanoten te eten.

lees meer »
45 artikels over noten en zaden , per
Bekijk
Wat denk jij?

Quinoa is een graansoort

  • Juist
  • Fout


pub