Een tekenbeet is een kleine huidwonde veroorzaakt door een teek.
Een teek is een minuscuul bloedzuigend diertje. Bij het zuigen van het bloed wordt het achterlijf steeds dikker. De beet van een teek is pijnloos, pas na enkele uren begint het te jeuken.
Teken worden mee rondgedragen door hun gastdieren. Bijna overal waar die dieren komen, vind je dus ook teken. Tenminste in een plantenrijke omgeving met hoog gras, struiken en een rijke onderbegroeiing.
dossier
12/04/2015
Als je gebeten bent door een teek, dan moet je die zo snel mogelijk verwijderen. Indien de teek binnen de 24 uur verwijderd werd (en de teek dus geen bloedmaal heeft opgezogen) is er geen risico dat je besmet bent en de ziekte van Lyme krijgt.
lees meer »
dossier
1/06/2014
De ziekte van Lyme, ook wel tick-borne borreliosis of Lyme-artritis genoemd, wordt veroorzaakt door de spirocheet Borrelia burgdorferi. De ziekte wordt vermoedelijk slechts overgebracht nadat de teken zich gedurende uren op het slachtoffer hebben gevoed.
lees meer »
dossier
4/05/2018
Teken zijn bloedzuigende parasieten die behoren tot de spinachtigen. Ze kunnen door meerdere ziektekiemen besmet zijn, waaronder die verantwoordelijk voor de ziekte van Lyme.
lees meer »
dossier
1/03/2015
Tekenencefalitis is één van de ziekten die door een tekenbeet kan overgedragen worden op de mens. Ze kan een ontsteking van hersenen of hersenvlies veroorzaken. Deze ziekte komt minder vaak voor dan Lymeziekte.
lees meer »