Verse, bewerkte of geproduceerde melk en afgeleide producten. Deze zijn meestal van koeien (runderen), maar ook van geiten, schapen, rendieren, en waterbuffels. Eieren als voedsel (kip, eend, kwartel, etc. eieren)
Zelf kaas raspen is slechts een klein beetje extra werk en de smaak is zo veel beter. Maar het is wel vervelend dat de sliertjes soms aan elkaar kleven en ook hardnekkig aan je kaasrasp blijven hangen. We weten er raad mee!
Kaas en rode wijn, dat is meestal geen goede combinatie.
Het is wellicht even schrikken? Niet getreurd, want er zijn voldoende alternatieven in het wijnaanbod die wel matchen.
Als je aan biologische landbouw denkt, denk je misschien aan groene weiden, volle smaken en koeien die er net iets gelukkiger uitzien. Maar niet alles wat biologisch is, is ook echt beter. Expert gewasbescherming Pieter Spanoghe (UGent) laat zien dat het gras niet steeds groener is aan de biologische kant.
Zure room: het adjectief in deze woordencombinatie is verrassend. Een product zoals room associeer je namelijk niet meteen met zuur. En toch is het een dankbaar ingrediënt in de koude keuken.
Heb je weinig tijd en wil je je gasten toch verwennen met een heerlijke maaltijd? Dan is een kaasplank de ideale oplossing: geen werk, gezellig tafelen en superlekker.
Maar hoe begin je eraan om een kaasassortiment samen te stellen als 'een pro'? No stress, say cheese, we helpen je graag verder.
Osteoporose treft nu al 1 op 3 vrouwen na de menopauze. Mannen blijven evenmin gespaard. Bij 1 op 6 mannen ouder dan zeventig wordt osteoporose vastgesteld. Door een versnelde afname van de botmassa wordt het skelet broos en neemt de kans op breuken sterk toe.
Het is een trend om te kiezen voor plantaardige melk in plaats van koemelk. Die populariteit is het gevolg van gezondheidsoverwegingen, lactose-intolerantie en de verschuiving in de samenleving naar een veganistisch dieet. In de supermarktschappen kan je tegenwoordig vele plantaardige varianten vinden, maar niet elke soort bevat dezelfde hoeveelheid voedingsstoffen als koemelk.
Veel maag- en darmklachten worden ten onrechte toegeschreven aan het gebruik van melk en melkproducten. Veel mensen denken namelijk dat ze geen melk verdragen omdat ze lactose-intolerant zouden zijn.
Volgens een studie gepubliceerd in het American Journal of Hypertension helpt regelmatige consumptie van yoghurt tegen hoge bloeddruk en voorkomt het hart- en vaatziekten.
Veel mensen drinken geen melk omdat ze ten onrechte denken dat melk ongezond is of dat zij (of hun kinderen) allergisch zijn voor melk. Kunnen plantaardige dranken melk vervangen?
In tegenstelling tot wat vaak beweerd wordt verhogen melk- en melkproducten de kans op hart- en vaatziekten en op vroegtijdig overlijden niet. Dat blijkt uit een internationale studie waarin 29 onderzoeken met bijna 800.000 mensen over het mogelijke verband tussen melk en hart- en vaatziekten werden genalyseerd.
Het Federaal Voedselagentschap FAVV heeft droge kaaswafels van merk Verduijn's Fine Biscuits en van merk Delhaize uit de winkelrekken gehaald. Ze bevatten te veel minerale oliën. Op basis van een risicoanalyse heeft het FAVV besloten de consument te verwittigen over de aanwezigheid van een potentieel gevaar.
Pasen is het moment van het jaar om het ei 'in the picture' te zetten. Eieren zijn een ware delicatesse. Vier gerechten waar eieren een hoofdrol spelen.
Het glutenvrije dieet: wat mag je niet en wel eten? Tarwe, rogge, haver, gerst en spelt bevatten het eiwit gluten. Bij coeliakiepatiënten veroorzaakt gluten - of beter gezegd gliadine, een onderdeel van gluten - een beschadiging aan de dunne-darmwand.
Vruchtenyoghurt bevat veel meer suiker dan je denkt. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) blijkt bovendien dat het ene pak veel meer suiker bevat dan het andere.
Melk en zuivelproducten hebben geen effect op kanker, in het bijzonder borstkanker, noch in positieve noch in negatieve zin. Ze beschermen dus niet tegen tegen (borst)kanker maar ze verhogen ook niet het risico op (borst)kanker.
Belgen houden van kaas. Het is een ideale smaakmaker bij verschillende soorten brood maar ook in slaatjes en ovengerechten. Kaas gaat ook goed samen met vijgen, olijven, noten, druiven en stukjes peer en appel.
Een deel vlees en zuivel vervangen door plantaardig producten is mogelijk gunstig voor de gezondheid van kinderen. Ze krijgen dan minder verzadigd vet binnen, meer vezels en de inname van vitamines en mineralen blijft ongeveer hetzelfde.
Ons dagelijkse eten beïnvloedt dus niet alleen onze eigen gezondheid, maar ook het leefmilieu. Het Nederlandse RIVM berekende het effect van de Nederlandse voedselconsumptie op het milieu door de uitstoot van broeikasgassen.
De Amerikaanse regering heeft de voedingsproducenten opgedragen om hun productieprocessen aan te passen zodat er geen transvetzuren meer vrijkomen. Die vetten creëren een hoger risico op hartziekten, de belangrijkste doodsoorzaak in de Verenigde Staten.