Hoeveel groente zit er in een kom soep van 250 ml? Volgens een onderzoek van Unilever (Unox en Knorr) denkt het merendeel van de Nederlanders dat het om minder dan 100 gram groente gaat, in de praktijk gaat het vaak om meer, bijvoorbeeld zo'n 200 gram in tomatensoep.
Onderzoek van de Britse Consensus Action on Salt and Health (Cash) toont aan dat veel vegetarische hamburgers en worstjes even zout zijn als hun equivalenten van vlees.
Onderzoek aan Cardiff University toont aan dat mannen die dagelijks een of meer glazen melk drinken ruim 60% minder kans maken op metabool syndroom in vergelijking met mannen die geen of weinig melk drinken.
Volgens onderzoekers van de Britse University of Warwick verliezen koolsoorten (zoals broccoli, spruitjes, bloemkool...) grotendeels hun antikanker-eigenschappen wanneer ze gekookt worden.
Volgens een onderzoek van Harvard University (gepubliceerd in Harvard Men's Health Watch, juni 2007) hebben mannen tussen 40 en 64 jaar die wekelijks 4 tot 7 glazen rode wijn drinken tot 50% minder kans op prostaatkanker dan mannen die geen rode wijn drinken.
Bij vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker in een vroeg stadium, heeft een dieet rijk aan groenten, fruit en vezels, en arm aan vetten geen invloed op de kans op terugkeer van de borstkanker of op de overlevingskans
Vrouwen met borstkanker hebben een 50% grotere overlevingskans als ze regelmatig fruit of groenten eten (5 porties per dag) én wandelen (dagelijks minstens 30 minuten).
Hoe langer je thee laat trekken, hoe meer stoffen er inzitten die kanker helpen bestrijden. Dat is gebleken uit een onderzoek van wetenschappers uit, hoe kan het anders, het Verenigd Koninkrijk.
Een gezonde voeding met voldoende vitamine C, E, zink en beta caroteen, helpt maculaire degeneratie, een belangrijke oorzaak van blindheid op oudere leeftijd, te voorkomen.
Volgens nieuw onderzoek aan de Mount Sinai School of Medicine in New York zou matige consumptie (1-2 glazen per dag) van rode Cabernet Sauvignon het risico op Alzheimer kunnen verminderen.
American Journal of Clinical Nutrition heeft de resultaten gepubliceerd van een studie naar de relatie tussen sojaconsumptie en het bloedlipidenprofiel bij jonge, gezonde mannen.
Volgens een literatuuronderzoek van de vele studies over de gezondheidsvoordelen van matige alcoholconsumptie zouden de vermeende voordelen gebaseerd zijn op een systematische fout in de methodologie van de studies.
Mensen die elke dag ongeveer 10 gram pure chocolade eten, hebben 50% minder kans om te overlijden aan een hart- of vaatziekte of een verhoogde bloeddruk dan leeftijdsgenoten die minder dan 0,5 g eten.
In opdracht van Kind en Gezin heeft SEIN – het onderzoeksinstituut voor gedragswetenschappen van de Universiteit Hasselt - samen met kinderartsen van het Virga Jesseziekenhuis de voedingsgewoonten van jonge kinderen in de leeftijd van 0 tot 2 jaar in Vlaanderen in kaart gebracht.
Het is een tijdje mode geweest: het eten of insmeren van de vagina met yoghurt (of lactobacillen) om een vulvovaginitis (ontsteking van de schaamspleet en de schede) te behandelen.
Premenstruele klachten (zoals gespannen borsten, een opgeblazen gevoel in de buik, hoofdpijn, stemmingswisselingen, prikkelbaarheid en vermoeidheid)...
Een gezond, cholesterolverlagend dieet kan meer doden ten gevolge van hart- en vaatziekten voorkomen dan het behandelen van patiënten die er reeds aan lijden.
Slechts één op tien scholieren zou een goed en evenwichtig ontbijt nemen. Eén op tien daarentegen ontbijt zelden of nooit. Nochtans is een goed ontbijt belangrijk.
Volgens de Europese Vereniging van Zoutproducenten EuSalt, een lobbygroep van Europese zoutproducenten, heeft de gezonde bevolking geen enkel voordeel heeft bij een beperking van de zout-inname. Integendeel zelfs.