Hoe stoppen met slaapmiddelen?

123_av_medicatie_pil_verpakking_2019.jpg

nieuws

Als je moeilijk of niet kan slapen, als je bang bent of stress hebt, kan een arts slaap- en kalmeringsmiddelen voorschrijven. De meest voorgeschreven slaap- en kalmeringsmiddelen vallen onder de categorie benzodiazepines.

Slaap- en kalmeringsmiddelen kunnen een moeilijke periode helpen overbruggen. In het beste geval doen ze bepaalde symptomen verdwijnen. Maar de ware oorzaak wordt hiermee niet aangepakt. Door hun grote kans op verslaving kunnen ze bovendien extra problemen veroorzaken.

Slaap- of kalmeringsmiddelen gebruik je best niet te lang, want je kan eraan gewend raken of er afhankelijk van worden. Ze kunnen geheugen- of concentratiestoornissen veroorzaken of een depressie verbergen. Ze maken je ook minder alert tijdens het autorijden. Wettelijk gezien mag je zelfs niet met de auto rijden als je slaap- of kalmeringsmiddelen neemt. Bovendien kunnen slaapmiddelen aanleiding geven tot valpartijen wanneer je ’s nachts moet opstaan, wat vaak voorkomt bij bejaarden

Ontwenningsverschijnselen

Na langdurig gebruik stoppen met slaap- en kalmeringsmiddelen is niet gemakkelijk: vaak komen de problemen die werden weggedrukt op dat moment in alle hevigheid weer naar boven. De oorspronkelijke klacht (bv. slaapstoornis), waarvoor je het middel nam, kan in een hevigere vorm terugkeren. Vaak wordt dit ten onrechte geïnterpreteerd als het "bewijs" dat men dit geneesmiddel nodig heeft.

Wie na langdurig gebruik plots stopt, krijgt vaak ook vervelende onthoudingsverschijnselen: zoals angststoornissen, slapeloosheid, verwardheid, hallucinaties en nachtmerries. Die ontwenningsverschijnselen verdwijnen binnen 2 tot 3 weken. Het besef dat deze klachten louter te wijten zijn aan het stopzetten van het geneesmiddel, is meestal een voldoende motivatie om door te zetten.

Geleidelijk stoppen

Stoppen gaat makkelijker als je je goed voorbereidt en weet waar je mee te maken kan krijgen. Met ondersteuning van je huisarts lukt dit vaak beter. Hij/zij kan samen met jou een plan opstellen dat voor jou het meest toepasselijk en haalbaar is. Hij/zij kan je ook helpen bij het zoeken naar de gepaste behandeling en je voor de behandeling van ernstige slaapklachten, angstgevoelens of overmatige spanningen eventueel naar een specialist doorverwijzen.

• Het beste is om geleidelijk te stoppen, door bv. enkele weken na elkaar de hoeveelheid te verlagen van één pilletje naar drie vierde; van drie vierde naar een half, van een half naar één vierde, enz...

• Kies een gunstige stopperiode: er moeten niet net allerlei problemen of spannende zaken spelen.

• Vertel je naaste omgeving (thuis en werk) dat je gaat stoppen, zodat je naasten begrip hebben als je tijdelijk wat prikkelbaar bent.

• Neem geen andere middelen, zoals alcohol. Ook geen kalmeringsmiddelen (tenzij voorgeschreven door je huisarts om het afbouwen makkelijker te maken).

• Volg de slaapadviezen: zo verbetert je je slaapgewoontes langdurig en voorkom je dat slaapproblemen terugkomen of verergeren. Het kost even tijd om nieuwe slaapgewoontes aan te leren, maar je zal merken dat je daardoor beter slaapt.
- Ga steeds op hetzelfde moment slapen en sta elke dag op hetzelfde uur op.
- Eet niet te laat of teveel en vermijd alcohol, koffie en cola, zeker 's avonds.
- Gebruik je slaapkamer enkel om te slapen, niet om te lezen of tv te kijken.
- Dagelijkse lichaamsbeweging in de ochtend of vroege namiddag helpt, maar vermijdt grote inspanningen 's avonds.

Bronnen:
www.slaapenkalmeringsmiddelen.be/nl
www.thuisarts.nl/slaapproblemen/ik-wil-stoppen-met-slaapmiddelen


Laatst bijgewerkt: mei 2020

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram