Mondapparaat tegen snurken is doeltreffend

nieuws Vijftig procent van de Belgen snurkt en vier procent tussen 20 en 70 jaar kampt met slaapapneu. Bij die laatsten wordt de ademhaling tijdens de slaap onderbroken door een gedeeltelijke of volledige vernauwing van de bovenste luchtweg ter hoogte van de neus- en keelholte. Door die vernauwing of obstructie gaan ze snurken en ondervinden ze overdag een toegenomen vermoeidheid of slaperigheid.

Met het aan het UZ Gent ontwikkelde Ghent Anti Snore System – of ‘titreerbaar Mandibulair Repositie Apparaat’ of t-MRA – snurken veel patiënten veel minder. Het apparaat bestaat uit twee op maat gemaakte beugels: één voor de bovenste en één voor de onderste tandenrij. Beide beugels zijn verbonden met een mechanisch gedeelte dat toelaat om de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak naar voor te schuiven. Daardoor verdwijnt de vernauwing in de keel ter hoogte van de tong en het weke verhemelte (de ‘huig). De patiënt kan weer vrij ademen en snurkt en beduidend minder of zelfs niet meer. Wie een MRA gebruikt, geeft aan 70 tot 100% minder te snurken en ziet zijn slaperigheid tot 85% afnemen. Bovendien stelt 60% van de patiënten vast dat het aantal apneus per uur slaap daalt tot minder dan tien.

Het Ghent Anti Snore System kent een veel grotere therapietrouw dan andere behandelingen. Dat is te danken aan het grotere (draag)comfort en de mogelijkheid om tijdens de slaap toch nog de mond (zijwaarts) te kunnen bewegen. 60% van de bevolking beweegt immers de mond tijdens de slaap.
Wie in aanmerking komt voor het Ghent Anti Snore System moet altijd eerst een uitgebreid slaaponderzoek ondergaan.

Lees ook: Snurken: oorzaken en behandelingen


Laatst bijgewerkt: oktober 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram