Mosselen: veel of weinig cholesterol?

dossier Het najaar is een prima periode om verse mosselen te eten. Hoewel mosselen relatief weinig vet bevatten en je ze gemakkelijk vetarm kan bereiden, worden ze nog vaak met de vinger gewezen als cholesterolbommen. Zijn mosselen verboden voor wie kampt met te veel cholesterol? Neen.

Niet meer dan de rest

Jarenlang werd aangenomen dat mosselen veel cholesterol bevatten, maar nieuwe meetmethoden wijzen uit dat dit niet het geval is. Mosselen bevatten gemiddeld niet meer cholesterol dan andere dierlijke producten.
Van een normale portie van 1 kg blijft na het koken ongeveer 250 g mosselvlees over, goed voor ongeveer 220 kcal en 177 mg cholesterol per 250 g of 71 mg cholesterol per 100 g.
Ter vergelijking : 100 g gekookte kabeljauw levert 60 mg cholesterol, 100 g mager rundvlees 70 mg en 100 g Gouda 98 mg. Eieren en in het bijzonder eidooiers staan bekend als cholesterolleveranciers. Een gemiddeld ei van 60 g levert ongeveer 200 mg cholesterol.

Andere schaal- en schelpdieren bevatten meer cholesterol

garnalen : 240 mg/100g
Sint-jakobsschelpen : 188 mg/100g
zeekreeft : 160 mg/ 100g
rivierkreeftjes : 158 mg/100g
rivierpaling : 142 mg/100g
oesters : 123 mg/100g
krab : 118 mg/100g

Op grond hiervan zou men deze schaal- en schelpdieren en in het bijzonder garnalen als minder hartvriendelijk kunnen beschouwen. Opnieuw fout, want onderzoek heeft uitgewezen dat het vooral de vetzuren zijn in de voeding die het bloedcholesterolgehalte beïnvloeden en in mindere mate de cholesterol die rechtstreeks via de voeding wordt opgenomen. In garnalen en andere vissoorten komen weinig verzadigde vetzuren voor die het bloedcholesterolgehalte kunnen doen verhogen en veel zogenaamde poly-onverzadigde n-3 vetzuren waaraan gunstige effecten op hart- en vaatziekten worden toegeschreven. Vandaar de aanbeveling om 1 tot 2 maal per week vis te eten.

Lees ook: 1 tot 2 maal per week vis: de aanbeveling houdt stand.

Smakelijk

Het zit dus wel snor met een portie mosselen en zelf met eens een garnalencocktail of een kreeft. De kans dat ze dagelijks of zelfs maar wekelijks op het menu verschijnen is bovendien klein. Trouwens, variatie is de boodschap en er zijn voldoende andere vissoorten om de aanbeveling van 1 tot 2 maal per week vis in de praktijk te brengen.

Bron cijfergegevens: Belgische voedingsmiddelentabel, NUBEL vzw, 1999

Lees ook: Let op je cholesterol


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram