Niet alle vlees is vet

Laatst bijgewerkt: september 2011
vlees-soorten-170_400_09.jpg

nieuws Niet alle vlees is vet. Sommige vleessoorten zoals biefstuk, een kippenborst, een kalfslapje en een varkensmignonnette bevatten nog geen 2 g vet per 100 g vlees en zijn dus zeer mager. Zij passen dan ook perfect in een gezonde voeding. Let daarnaast op de portiegrootte (± 100 g per dag) en de bereidingswijze. Gepaneerd vlees slorpt bijvoorbeeld veel vet op tijdens de bereiding.
Ook het vetgehalte van diverse bereide vleeswaren (charcuterie) kan sterk variëren (van ongeveer 2 g tot ruim 30 g vet per 100 g). Hetzelfde geldt voor vegetarische vleesvervangers. Sommige soorten, in het bijzonder bereide producten, kunnen eveneens veel vet en zout bevatten. Laat je dus niet misleiden en raadpleeg ook bij vegetarische producten steeds het etiket.

Vers vlees g vet/100 g
Rundvlees, biefstuk, mager 0,8
Kalkoenborst, zonder vel 0,9
Struisvogel, steak 1
Rundstoofvlees 1,3
Kippenborst, zonder vel 1,3
Rundvlees, lange rugspier 1,4
Struisvogel, filet 1,4
Schapenvlees, filet, mager 1,6
Paardenbiefstuk 1,7
Schapenbout 1,7
Kalfslapje 1,8
Varkensmignonnet 1,9
Varkensmignonnet, gegrild 1,9
Kalkoenbout, zonder vel 1,9
Rundvlees, ribstuk 2
Rundvlees, tournedos 2
Eendenborst, zonder vel 2
Varkenshaas 2,3
Worst, rund 2,4
Varkensvlees, mager 2,4
Hert, gebakken 2,5
Rundvlees, rosbief 2,9
Eendenbout, zonder vel 3
Haas 3
Lever, kalf 3,2
Varkensmignonnet, gebakken 3,3
Ree, gemiddeld 3,6
Nier, varken 3,7
Lamsvlees, filet, mager 3,7
Konijnenbil, zonder vel 3,9
Varkenslap 4
Worst, gevolgelte 4
Kalkoen, gemiddeld 4
Lever, rund 4,2
Soepkip, zonder vel 4,2
Lever, varken 4,7
Gehakt, rund 4,9
Konijn, wild 5
Kalfsgebraad, gebakken 5,2
Kippenbout, zonder vel 6,2
Varkensstoofvlees, mager 6,3
Kip, zonder vel 6,3
Kalfsvlees, borst 6,5
Varkensgebraad, gebakken 6,6
Patrijs, gebakken 7,2
Blinde vink, kalf 7,9
Hersenen, varken 9
Lamskotelet 9,2
Kip, met vel 9,3
Rundvlees, entrecôte 9,4
Fazant, zonder vel gebakken 9,4
Varkenskarbonade, half vet 9,9
Kalfsvlees, vet 10,1
Eend, zonder vel gebakken 11,2
Lamsvlees, schouder, mager 12
Konijn, tam 12,4
Konijnenhaasje 12,4
Gehakt, gevogelte 12,5
Gehakt, rund-varken 12,7
Varkenstong 15,4
Varkenskotelet, schouder 15,6
Gans, zonder vel gebakken 17,5
Worst, rund-varken 17,8
Gehakt, kalf 18,5
Zwarte beuling, gekookt 18,7
Worst, varken 19
Soepkip, met vel 19
Spare-ribs, gegrild 19,5
Varkensvlees, buik 20,2
Witte beuling, gekookt 21,8
Rundvlees, borst 21,9
Gehakt, varken 24,6
Lamsvlees, borst, vet 25
Gehakt, gebakken 27
Cervelaatworst 27,9
Eend, met vel gebakken 28,4
Zwarte beuling, bloedworst 34,5
Spek, mager 36,2
Spek 53,3

Vleeswaren g vet/100 g
Rosbief, gebakken 1,8
Filet d'Anvers 1,9
Filet de Saxe 2
Kalkoenham 2
Ham, meesterlycke, gekookt 2,6
Kippenham 2,7
Ham, ambachtelijke, gekookt 3,1
Runderrookvlees 3,1
Filet de York 3,5
Beenham, gekookt 4,2
Ham, schouder, gekookt 4,9
Casselrib, mager 6,9
Kalfskop 6,9
Ham, rauw, gerookt 7
Cornedbeef 8,3
Bacon 8,5
Filet américain, bereid 19
Hespenworst 21
Ontbijtspek, gerookt 22
Boerenpâté 25,1
Kalkoensalami 27,6
Vleesbrood, Strasbourg 28,4
Leverpastei 28,9
Vleessalade 29,1
Salami 29,7
Kippensalade, curry 31,7
Boerenworstjes, gedroogd 35,8
Ganzenlever 54


bron: www.nice-info.be- www.internubel.be, Belgische Voedingsmiddelentabel, NUBEL
verschenen op : 17/09/2011


pub