Onderbroken slaap slecht voor geheugen

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Een onderbroken nachtrust is slecht voor het geheugen, althans bij muizen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Science (PNAS). De onderzoekers van Stanford University in Californie ontdekten dat muizen moeite hadden om bekende voorwerpen te herkennen wanneer zij in hun slaap gestoord werden. De muizen sliepen niet korter dan normaal. De muizen waren genetisch gemanipuleerd zodat bepaalde zenuwcellen met behulp van licht konden worden bestuurd en de slaap van de muizen kon worden verstoord, zonder dat de tijd die de dieren slapend doorbrachten en de opbouw van de slaap verstoord werd.

Na de slaapperiode werden ze in een doos geplaatst met daarin twee objecten. Het ene object hadden ze al eens gezien, het andere was nieuw. De muizen die rustig geslapen hadden, bekeken het nieuwe object uitgebreid, maar besteedden geen aandacht aan het object dat ze al kenden. De muizen die regelmatig in hun slaap gestoord waren, hadden evenveel interesse in beide objecten. Het leek alsof ze het bekende object niet meer herkenden. Dat wijst erop dat hun verstoorde slaap ook iets met hun geheugen had gedaan.

De bevindingen kunnen helpen om geheugenproblemen in verband met aandoeningen als de ziekte van Alzheimer en slaapapneu te verklaren, zo stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat veel geheugenproblemen gepaard gaan met slecht slapen. Zo hebben mensen met Alzheimer vaak moeite om rustig te slapen.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram