Compressiekousen: wat zijn Therapeutisch Elastische Kousen (TEK)?

In dit artikel
Compressiekousen: wat zijn Therapeutisch Elastische Kousen (TEK)?

dossier Zeg niet zomaar ‘steunkousen’ tegen therapeutisch elastische kousen (TEK) of compressiekousen. Therapeutische elastische kousen zijn hulpmiddelen voor ambulante compressietherapie. Ze worden gedragen door mensen met een aandoening van het vaat- en lymfestelsel: lymfoedeem, spataders, een trombosebeen, chronische veneuze insufficiëntie (CVI), open been (ulcera crusis), na een chirurgische ingreep (bijv. verwijderen of droogspuiten van spataders)...
Door de druk van buitenaf op lymfebanen en venen kan een vochtophoping (lymfoedeem) in arm of been daarmee worden bestreden of kunnen bloedvaten ondersteund worden om de terugstroom van bloed te bevorderen. Door de druk wordt de stroomsnelheid naar het hart verhoogd en stuwing in de aders voorkomen. In samenhang met het activeren van spieren, verhinderen kousen de verdere ontwikkeling van vaataandoeningen.

Lees ook: Kan je met compressiekousen je sportprestaties verbeteren?

Wanneer worden compressiekousen gebruikt?

123-spataders-drukkousen-TED-03-18.jpg
Compressiekousen  worden gebruikt om aandoeningen van het bloedvaten- en lymfestelsel aan de ledematen te voorkomen en te behandelen, zoals:

Therapeutische elastische kousen zijn bedoeld om gedurende langere tijd te dragen. De kousen moeten dagelijks gedragen worden om het gewenste resultaat te bereiken – ook in de zomer. Je draagt de kous overdag. Voordat je gaat slapen doe je de kous uit. De arts vertelt je hoe lang je de kous moet blijven dragen. Bij een lymfoedeem zal dat bijvoorbeeld meestal levenslang zijn, bij een trombosebeen misschien een tweetal jaren en bij spataders bij zwangerschap tot enkele weken na de bevalling. Jouw arts bepaalt welke drukklasse en lengte voor jou het meest geschikt is. 

De juiste maat

Alle therapeutisch elastische kousen dienen op de maat van het been of arm vervaardigd te worden en iedere keer opnieuw aangemeten te worden om kleine omtrekveranderingen in de nieuwe kous te verwerken. Dit gebeurt bij voorkeur ’s morgens als de benen/armen op het dunst zijn.
Als de maat goed is opgenomen hebben de kousen een perfecte pasvorm en oefenen ze een nauwkeurig bepaalde druk uit.
De bandagist dient de effectiviteit van een therapeutisch elastische kous te controleren en eventuele aanpassingen aan te brengen.
Bij de lagere drukwaarden kunnen geprefabriceerde kousen worden gebruikt, bij de hogere drukwaarden gaat het meestal om op maat gemaakte kousen.


De kousen moeten twee keer per jaar worden vervangen.
In geval van allergie (bijv. latex- of rubberallergie) moeten kousen gebruikt worden die geen rubber bevatten (bijv. polyurethaan zoals Lycra).

Verschillende soorten

123-TEK-trombosekousen-TEDkousen-2-06-19.png
Bij een therapeutisch elastische kous wordt een onderscheid gemaakt in vlakbreikousen (met naad) en rondbreikousen (zonder naad). Welk type kous jij nodig hebt, is afhankelijk van de klacht.

Kous met naad of zonder naad?
Bij de behandeling van lymfoedeem, open benen en een trombosebeen gebruikt men vlakbreikousen, omdat dit type kous een betere pasvorm en drukverdeling geeft dan een rondbreikous. Bij spataders, veneuze insufficiëntie, diabetes, vermoeide benen... kunnen rondbreikousen meestal volstaan.

Vlakbreikous (met naad)
Een vlakbreikous wordt gebreid met een variabel aantal naalden. Afhankelijk van de grootte van de kous wordt het aantal naalden vergroot of verkleind. De elastische vezel die in het breiwerk voor de druk zorgt, is hier los in gelegd. Daardoor is de druk van een kous op alle niveaus gelijk. Als het "breiwerk" klaar is, wordt het dichtgeklapt en aan elkaar genaaid waardoor een naad ontstaat. Een vlakbreikous heeft een goede, exacte pasvorm en wordt meestal op maat gemaakt.

Rondbreikous (zonder naad)
Dit zijn vaak confectiekousen die in vele kleuren zijn te verkrijgen. Als men een rondbreikous naast de arm of het been legt waarvoor hij bedoeld is, zal je zelden een exacte vorm van je been herkennen.
Het voordeel van de rondbreikous is het ontbreken van een naad en de kousen zijn minder warm.
Nadeel is de minder goede pasvorm en de drukverschillen. Met dit soort kousen kunnen huidplooien worden afgeklemd, waardoor de lymfevaten worden geblokkeerd en het vaatstelsel extra wordt belast.

Lengtematen
Beenkousen zijn beschikbaar in verschillende lengtematen:
• AD (kous tot onder de knie)
• AF (kous tot halverwege het dijbeen)
• AG (kous tot boven aan het dijbeen)
• AGTL, AGTR (enkele beenkous met heupstuk)
• AT (panty met geheel broekdeel)

Armkousen zijn beschikbaar in verschillende lengtematen:
• AC (handschoen, deze kan met en zonder duim/vingers gemaakt worden);
• AG (armkous tot aan de bovenarm met een vaste handschoen) ;
• AH (armkous tot aan de bovenarm met een vaste handschoen en een bevestigingkap);
• CE (armkous tot aan de elleboog);
• CG (armkous tot aan de bovenarm);
• CH (armkous tot aan de bovenarm en een bevestigingkap.

Verschillende drukklassen

Bij therapeutisch elastische kousen aan de benen worden 4 verschillende drukklassen onderscheiden. Dit druksysteem geldt niet voor armkousen en het is niet relevant bij het gebruik van kousen bij kinderen.

Klasse 1 heeft een licht effect op het oppervlakkige afvoersysteem en wordt gebruikt bij een hele lichte vorm van spataderen. Dit type wordt niet terugbetaald door het ziekenfonds (zie verder)

Klasse 2 heeft een matig effect op het oppervlakkige afvoersysteem en wordt gebruikt bij:

  • Veneuze insufficiëntie met een lichte neiging tot oedeem.
  • Na operatie van spataders.
  • Lymfoedeem van de armen.

Klasse 3 heeft zowel effect op het oppervlakkige als diepe afvoersysteem en andere structuren en wordt aangemeten bij:

  • Uitgebreide spataderen met oedeem.
  • Chronische veneuze insufficiëntie (vergevorderd).
  • Gering post-trombotisch syndroom.
  • Lymfoedeem van het been (als het lymfoedeem nog in een beginstadium zit).
  • Ernstig lymfoedeem van de armen.

Klasse 4 heeft een versterkt effect op het diepe afvoersysteem en andere structuren en wordt aangemeten bij:

  • Uitgebreid post-trombotisch syndroom.
  • Lymfoedeem van het been (als het al vergevorderd is). Bij lymfoedeem aan de benen worden in het algemeen vlakbreikousen met een drukklasse III of IV gebruikt. Soms kan klasse II worden gebruikt (bv. kinderen). Bij armkousen moet de druk minstens 20 mmHg bedragen. Hierbij dient men goed op te letten dat naast een naad in de kous ook en elleboogstuk is in gebreid.

Lees ook: Kan je spataders voorkomen?

Terugbetaling

123-spataders-drukkousen-TED-1-03-18.jpg

Been-, arm- of handkousen worden onder bepaalde voorwaarden terugbetaald door de ziekteverzekering.
Je hebt recht op één beenkous of één armkous en twee handschoentjes om de zes maanden.

  • De kous moet worden voorgeschreven door een arts (soms door een arts-specialist).
    Als het op maat gemaakt dient te worden, is bovendien de goedkeuring noodzakelijk van een adviserend geneesheer van het ziekenfonds.
  • Alleen kousen vanaf drukklasse 3 worden terugbetaald (vanaf klasse 2 voor kinderen).
  • Is de bandagist geconventioneerd, dan is er een volledige terugbetaling voor dit materiaal, bij niet-geconventioneerde bandagisten (zij hebben het akkoord met de ziekenfondsen niet aanvaard en mogen hun honorarium vrij bepalen) ligt de terugbetaling lager. Of de bandagist geconventioneerd is, kan je navragen bij je ziekenfonds (of opzoeken op hun websites, zij hebben daarvan lijsten).
  • Een kousaantrekhulp kan éénmalig worden terugbetaald. 

Meer info over terugbetaling hier.

Onderhoudstips

Zorg goed voor jouw kousen, dit verhoogt de kwaliteit en de levensduur van de kousen en voorkomt huidirritatie.

  • Bewaar de therapeutische elastische kousen bij kamertemperatuur op een droge donkere plaats.
  • Trek bij het aan- en uitdoen nooit hard aan de kous.
  • De kous kan met de hand op maximaal 30°C met een fijnwasmiddel gewassen worden. Gebruik geen wasverzachter, het elastiek beschadigt hiervan en de rek verdwijnt.
    Na het wassen de kousen goed uitspoelen, in een handdoek rollen om het overtollige water te verwijderen en te drogen hangen. Je mag de kousen nooit wringen. Het drogen van de kousen mag nooit in de zon of op de verwarming. Sommige merken kunnen in de droger.
    Dagelijks wassen verhoogt de levensduur van de armkous en zorgt ervoor dat de compressie-eigenschappen steeds optimaal blijven.
  • Verwijder vlekken niet met benzine of andere chemische oplosmiddelen. Laat de armkous niet chemisch reinigen.
  • Gebruik voor het aandoen van de kousen nooit lotion of zalf op het been of de arm. ‘s Avonds kunnen de benen of armen wel ingesmeerd worden na het uittrekken van de kous.
  • Zorg voor een goede voetverzorging; lange nagels, ruwe eeltranden aan de voeten doen de kousen eerder slijten.

Overkousen of sleeves

Een sleeve of overkous is een modieuze aankleding voor de armkous in vrolijke kleurtjes en motieven. De sleeves zijn van rekbare stoffen gemaakt, zijn licht en comfortabel en knellen niet. Je draagt ze over de armkous heen waardoor deze er leuker uitziet zonder dat de therapeutische werking verloren gaat.

Bronnen:
www.riziv.fgov.be
www.goed.be
www.compressiekousen.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2023

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram