Een gezonde lunch op school

nieuws Eten de kinderen warm op school of nemen ze hun lunchpakket mee?
Werp een kritische blik op het aanbod aan warme maaltijden op school. Zijn ze kindvriendelijk, gezond en is er voldoende variatie? Een gezonde warme maaltijd bestaat uit een ½ bord groenten, ¼ bord aardappelen, pasta of rijst en ¼ bord vlees of vis. Een dessertje zoals yoghurt, rijstpap, pudding of vers fruit zijn ideaal om de maaltijd gezond af te sluiten.

Wordt er ’s avonds thuis warm gegeten? Geef de kinderen dan een gezond gevulde brooddoos mee.
• Geef voor het lunchpakket de voorkeur aan bruin of volkorenbrood en magere toespijs zoals magere vleeswaren (bv. gekookte hesp, kalfsgebraad, kippenwit) en magere kaas (bv. light kaas, magere platte kaas). Beperk het gebruik van zoet beleg zoals confituur, choco en speculaas tot maximaal 2 keer per week. Geef voor elke zoete boterham minstens 1 hartige mee.
• Groenten en fruit doen het uitstekend op brood en brengen kleur in de brooddoos. Wat dacht u van aardbeien, schijfjes appel of peer als beleg of wat kaas of ham met reepjes paprika, komkommer of tomaat. Rauwkost die de avond voordien wordt klaargemaakt wordt best tot ’s ochtends goed afgedekt in de koelkast bewaard.
• Kiest u voor een belegd broodje uit de sandwichbar, laat dan de mayonaise en de mayonaiseslaatjes zoveel mogelijk achterwege en vraag altijd een extra portie rauwkost.
• Stop een dessert in de lunchbox. Melkproducten en fruit bieden een zeer gevarieerd kant-en-klaaraanbod. Denk bijvoorbeeld aan de verschillende melkdrankjes in handige éénpersoonsverpakkingen of waarom eens geen afgesloten potje zelf bereide, verse fruitsla meenemen in plaats van een stuk fruit. Dergelijke desserts zijn ook ideaal als gezonde tussendoortjes die een belangrijke bijdrage leveren tot de dagelijkse vitaminen- en mineralenbehoefte van elke snel groeiende spruit maar ook van uzelf.
• Zoete en/of vette snacks zoals chips, gevulde repen en koeken leveren vaak vooral calorieën en remmen de gezonde eetlust. Bovendien dragen ze bij overmatig gebruik bij tot het ontstaan van overgewicht en tandcariës.
• Als drank voldoen melk of water het best. Spuitwater kan eetlustremmend werken. Frisdranken en (tafel)bier werken eveneens eetlustremmend en bevatten doorgaans veel calorieën maar weinig of geen andere nuttige voedingsstoffen.
• Zorg voor variatie in de brooddoos.
• Een knorrende maag na school of het werk? Een sneetje ontbijtkoek, een potje yoghurt, een kommetje pudding of een milkshake van melk met fruit stillen de ergste honger maar breken de eetlust niet.

www.nice-info.be


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram