Infecties kunnen leiden tot hartziekten

Laatst bijgewerkt: maart 2002

nieuws Niet alleen erfelijke factoren en leefwijze (dieet, gebrek aan beweging, roken…) liggen aan de basis van hart- en vaatziekten, ook bepaalde infecties kunnen leiden tot aderverkalking (atherosclerose) en bloedklontervorming dus tot hartziekten.
Onderzoekers van de universiteit van Mainz (Duitsland) onderzochten 572 patiënten die in het ziekenhuis waren opgenomen voor een hartcatherisatie, een techniek waarbij verstopte slagaders opnieuw worden opengemaakt. Alle patiënten werden getest op de aanwezigheid van antistoffen tegen bepaalde bacteries en virussen, zoals herpes simples 1 en 2 (oorzaak van koortsblaasjes en herpes), Epstein-Barr virus (oorzaak van mononucleose), Haemophilus influenzae (oorzaak van o.m. hersenvliesontsteking), Chlamydia pneumoniae en Helicobacter pylori (oorzaak van maagzweren), die verantwoordelijk zijn voor diverse infecties. Patiënten die in een periode van drie jaar vier tot vijf infecties hadden doorgemaakt, hadden bijna dubbel zoveel kans op verstopte slagaders dan patiênten met minder infecties. Bij zes tot acht infecties lag het risico twee tot drie keer hoger. Tijdens de studieperiode overleden 20% van de patiënten met zes tot acht infecties, tegenover slechts 7% in de groep met drie of minder infecties.
Het onderzoek liet niet toe om te achterhalen welke infecties het hoogste risico inhouden.
De onderzoekers stippen ook aan dat zij weliswaar een verband tussen atherosclerose en infecties hebben aangetoond, maar dat ze geen uitspraak kunnen doen of infecties de oorzaak zijn van de vaatproblemen. Het zou ook kunnen dat patiënten met hart- en vaatziekten vatbaarder zijn voor infecties. Maar volgens de onderzoekers is er wellicht toch sprake van een oorzakelijk verband. Dit zou ook het effect van anti-inflammatoire geneesmiddelen zoals aspirine bij atherosclerose kunnen verklaren.

Bron: Circulation jan 2002, p. 15-21.

Lees ook: Kusjesziekte - klierkoorts- Mononucleose- Z.van Pfeiffer
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram