ad

Keizersnede na stuitligging ongewenst

Laatst bijgewerkt: juli 2011
stuitliggingen-170_400_07.jpg

nieuws Een keizersnede bij een baby in stuitligging is helemaal niet nodig. Dat zeggen gynaecologen in het vakblad Medisch Contact. Volgens hen is een keizersnede nadelig voor moeder en kind.
In 2000 verscheen een studie in The Lancet waaruit bleek dat bij een kind in stuitligging een keizersnede beter zou zijn dan een stuitgeboorte. Sindsdien hebben er in Nederland 22.500 éxtra keizersnedes plaatsgevonden.

De Nederlandse onderzoekers betreuren deze evolutie. Volgens hen wegen de voordelen van een keizersnede niet op tegen de nadelen. Door de extra keizersnedes zijn volgens de gynaecologen 58 kinderen minder gestorven. Dat betekent dat er 388 keizersnedes moeten worden uitgevoerd om één kind te redden. Tegenover dit voordeel staan heel wat nadelen. Aan de keizersnedes zijn 7 vrouwen overleden en hebben 7 kinderen blijvende hersenschade overgehouden. Bovendien houden de nadelen lang aan. Na een keizersnede blijft littekenweefsel achter. In de afgelopen tien jaar hebben daardoor 350 vrouwen ernstige complicaties gekregen bij een volgende zwangerschap, zoals bloedingen en scheuren van de baarmoeder (uterusruptuur).
ad


pub