Verkoudheid - Van tocht word je niet verkouden!

Laatst bijgewerkt: November 2015 | 25 reacties
man-hoesten-150.jpg

dossier U weet niet meer waar uw hoofd staat van al het niezen en het snotteren. En de berg zakdoekjes slinkt zienderogen. Allesbehalve leuk is het, een verkoudheid. Maar kunnen we er iets aan doen?

Een verkoudheid, ook wel rhinitis of acute coryza genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Koude, afkoeling of tocht veroorzaken dus geen verkoudheid, er is altijd een virus nodig. Het feit dat 'verkoudheden' vooral in de winter voorkomen, heeft waarschijnlijk zelfs niet met de temperatuur te maken, maar wel met het feit dat mensen meer binnen zitten en daardoor een groter risico lopen om besmet te raken.

De kans om het virus op te lopen is erg groot. Ten eerste omdat er enkele honderden virussen zijn die een verkoudheid kunnen veroorzaken. Bovendien zijn die virussen zeer besmettelijk. Even niezen of iemand de hand schudden is al genoeg om het virus door te geven.

Of u dan al dan niet ziek wordt, hangt af van de antistoffen die u hebt. Gezien het groot aantal aantal virussen die een verkoudheid kunnen teweegbrengen, is dat een beetje een kwestie van toeval. We kunnen immers niet immuun zijn tegen alle virussen. En men kan ook twee of meer verkoudheden na elkaar krijgen, gewoonweg omdat het om twee verschillende virussen gaat. Een infectie kan ook in de hand gewerkt worden door bepaalde omstandigheden die ons immunsysteem verzwakken, zoals bijvoorbeeld extreme vermoeidheid of stress.

Een echte remedie tegen verkoudheden bestaat er niet. Maar gelukkig verdwijnt het virus vanzelf na enkele dagen. Aangezien het om een virus gaat, zijn antibiotica totaal nutteloos.

zie ook artikel : Antibioticaresistentie

Eventueel kan u gebruik maken van middeltjes om de neus te doen ontzwellen en de neusloop te verminderen. Vermijd echter langdurig gebruik van ontzwellende middelden omdat ze het slijmvlies kunnen irriteren. Om de neus vrij te maken, kan gewone inhalatie van waterdamp wonderen doen. In geval van koorts kan een aspirine of paracetamol worden genomen.

Helpen vitamines? Men zegt vaak dat vitamine C nuttig is om virussen te bestrijden, maar hiervoor bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs.

Denk er ook aan de huid onder de neus en rond de lippen te beschermen door ze bijvoorbeeld in te smeren met cacaoboter. Zo voorkomt u irritatie.

Probeer zo veel mogelijk in een omgeving te blijven die niet te vochtig is en waar de temperatuur rond de 20° schommelt. Denk ook aan de mensen rondom u: laat geen zakdoeken rondslingeren, was regelmatig uw handen... zo kan u vermijden het virus verder te verspreiden.

Wees ten slotte voorzichtig indien er erstiger symptomen optreden. Aarzel niet uw arts te raadplegen in geval van langdurige koorts, groenachtige slijmen, hoofdpijnen of ademhalingsmoeilijkheden, allemaal tekenen die kunnen wijzen op een bijkomende infectie, zoals bv. sinusitis.

zie ook artikel : Neus- en bijholteontsteking - Sinusitis of Rhinosinusitis


verschenen op : 01/09/2000 , bijgewerkt op 03/11/2015

25 reacties

Oorzaak verkoudheid

door els, 17 December 2013 om 00:30

dus verkoudheid kan ook voorkomen door extreme temperatuur verschillen, nl hierdoor word je weerstand minder.

Oorzaak verkoudheid

door Cuyt François, 11 January 2011 om 16:55

Doordat in de winter bij koude je verbranding verhoogt om je lichaamstemperatuur op peil te houden, verzwakt je weerstand en krijg je dus gemakkelijker een verkoudheid.Hoe minder kontakt met de omgeving hoe minder het risico kan daar van meespreken in Belgie om de haverklap een verkoudheid en nu in Frankrijk afgelegen 1 per winter soms

tocht en verkoudheid

door Bram Vandenberghe, 7 January 2011 om 15:48

We hebben dit eens gezien in de les. Er wordt vermoeden dat dit komt door de stress (op meer cellulair niveau) die koude met zich meebrengt. Doordat het lichaam zich dan meer concentreert op het opwarmen van zichzelf, zou het minder bezig zijn met het immuunsysteem op peil te houden. Waardoor de virussen makkelijk kunnen klinisch manifesteren.

tocht en verkoudheid

door anoniem, 21 September 2010 om 13:49

Er wordt gesteld dat tocht geen verkoudheid veroorzaakt. Toch is het bij mij ALTIJD zo dat ik verkouden wordt als ik op de tocht heb gezeten. Er móet een verband zijn met tocht....

Suf

door anoniem, 10 May 2010 om 11:10

Waarom voelt men zich bij een verkoudheid of griep altijd zo suf, slaperig en moe? Is daar echt niks aan te doen om zich fitter en alerter te voelen? Alle tips welkom.

bekijk alle 25 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt