Contactallergie door kunstnagels

Laatst bijgewerkt: juli 2011

nieuws Kunstnagels zijn een belangrijke bron van allergische contactdermatitis. Dat uit zich in de vorm van eczeem (jeuk, roodheid, zwelling, papels, blaasjes of schilfers) op de huid rond de nagels, de vingers en de handen, maar soms ook op andere huidgebieden (armen, hals...). Soms kunnen de nagels loslaten.
Bij bijna 4 op 10 mensen met handeczeem zouden kunstnagels de oorzaak zijn. Ongeveer de helft van die mensen zijn schoonheidsspecialisten die frequent met kunstnagels werken. Maar dus ook draagsters van kunstnagels kunnen een allergie ontwikkelen.
Deze allergie wordt veroorzaakt door de acrylaten die in kunstnagels verwerkt zijn. Zowel acryl- als gelnagels bevatten acrylaten. Bij het plaatsen van acrylnagels volgens de zogenaamde ‘liquid’-methode komen wel meer acrylaten vrij dan bij gelnagels. Bij de liquid methode wordt de kunstnagel na toevoeging van een poeder snel verhard. Daarbij komt wel veel stof in de lucht terecht. Bij de gelmethode is de grondstof wat stroperiger, waardoor minder stof vrijkomt.

Wat kunt u eraan?
Een contactallergie voor acrylaten behoudt u de rest van uw leven. Dat betekent concreet dat u de kunstnagels moet laten verwijderen en geen kunstnagels meer mag dragen. Er bestaan tegenwoordig wel anti-allergische gels, maar de ervaring hiermee bij mensen met een bewezen contactallergie is nog beperkt.
Kunstnagels dienen te worden onderscheiden van kant en klare plaknagels (“press-on nails”) . Deze kunnen direkt op de nagel gelijmd worden met behulp van een cyanoacrylaatlijm; deze acrylaat veroorzaakt (bijna) nooit een contactallergie.
Voor schoonheidsspecialisten die beroepshalve met kunstnagels werken, is dit uiteraard een probleem. Eventueel zullen ze zelfs een ander beroep moeten kiezen. Een aantal maatregelen kunnen mogelijk helpen om de klachten te voorkomen:
• Gebruik de gelmethode i.pl.v. de liquidmethode.
• Gebruik nitrile of beter nog speciale 4H-handschoenen. Geen latex, PVC of of vinyl want die houden de acrylaten niet tegen.
• Gepaste afzuiging werkruimte en werkbank. Deze dient naar beneden toe te zuigen, en niet naar het plafond, want zo komt het met het gezicht in contact.
• Gebruik een mondmasker.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram