ad

Wanneer U huiduitslag krijgt van zweten

Laatst bijgewerkt: juli 2011
lichen-tropicus-huiduitslag-zweet-170_400_07.jpg

nieuws Miliaria rubra of Lichen tropicus is een huidaandoening die ontstaat door zwelling en prikkeling van de zweetklieren in een warm en vochtig klimaat. De opgezette zweetkliertjes krijgen de afmeting van een tarwekorrel of worden rood. Op de plaatsen van de uitslag kunnen talloze kleine blaasjes aanwezig zijn. Dit gaat gepaard met stekende jeuk. De Engelsen spreken dan ook van ‘prickley heat’, in het Frans spreekt men van ‘bourbouille’.
Er kan eveneens een infectie optreden die een afscheiding doet ontstaan die stolt en korsten kan vormen. Soms ontstaan ook etter- en steenpuisten.
De uitslag wordt meestal aangetroffen op plaatsen met huidplooien, op de borst, rug, hals, ellebogen en knieholtes. Het gezicht, de handpalmen en voetzolen blijven vrij van uitslag. Kinderen en zwaarlijvige mensen zijn extra gevoelig voor Lichen tropicus.

• Vermijd blootstelling aan zonlicht en vermijd zware lichamelijke inspanning tijdens warm, vochtig weer.
• Probeer de temperatuur binnenshuis zo laag mogelijk te houden. Handhaaf een aangename temperatuur en luchtvochtigheid (indien mogelijk met ventilator of airco) om het zweten te verminderen.
• Draag kleding die losjes en gemakkelijk zit. Trek regelmatig andere kleren aan. Katoen heeft de voorkeur.
• Neem regelmatig een bad of douche en houd de huid schoon en droog. Kinderen moet u dagelijks wassen om stof en vet weg te werken die de verdamping van het zweet kunnen beletten. Na het bad overvloedig spoelen om de laatste sporen zeep te verwijderen.
• Probeer niet te krabben, omdat dit kan leiden tot secundaire infecties.
ad


pub