Hoe brandwonden verzorgen?

nieuws De verdere verzorging is afhankelijk van de ernst of graad en de omvang van de wonde.

Graad 1:
Hier is alleen de opperhuid (epiderm) aangetast: de huid is rood, droog, pijnlijk en soms wat opgezwollen. Typisch voorbeeld is de zonverbranding.

Wat kan u doen?
Eerstegraadsbrandwonden genezen meestal zonder specifieke behandeling. Soms past men verzachtende huidcrèmes of natte kompressen toe om uitdroging en pijn te voorkomen.
Eventueel kan u een laagje Flamigel-zalf aanbrengen: breng de zalf aan op een gaaskompres in plaats van rechtstreeks op de wonde. Zo vermijdt u bacteriële besmetting van de tube zalf. Dek de wonde af met het gaaskompres met de hydraterende zalf. Bevestig het gaaskompres met een kleefpleister of met een hydrofiele windel. Breng vier keer per dag een nieuw laagje zalf aan tot de roodheid en pijn is verdwenen.

Graad 2:
Oppervlakkige tweedegraadsbrandwonde: de huid is in dit geval rood, nat en pijnlijk met blaarvorming. Deze brandwonden genezen meestal spontaan na 2 à 3 weken.

Wat kan u doen?
• Kleine oppervlakkige tweedegraadswonden (kleiner dan een muntstuk van 2 Euro)
• De wonde moet altijd afgedekt worden.
• Was altijd de handen grondig met zeep vóór iedere behandeling.
• Raak de wonde nooit aan met de vingers en vermijd contact met het verband dat rechtstreeks op de wonde komt. Gebruik, als het kan, wegwerphandschoenen om een nieuw verband aan te brengen.
• Reinig de wonde altijd met een ontsmettend product op waterbasis (bv. Hibidil, Isobetadine) vooraleer u een verband aanbrengt.
• Maak de blaren niet open, zo beperkt u de kans op infectie.
Als de blaren pijn veroorzaken of door wrijving zouden stukgaan, kan u ze met een steriele naald openprikken en het wondvocht deppen met een steriel, met ontsmettend product doordrenkt kompres. Verwijder de losliggende huid.
• Breng een hydro-actieve gel (Flamigel) aan op een gaaskompres. Bedek de wonde met een gaaskompres en bevestig met een kleefpleister of met een hydrofiele windel. Gebruikt u een windel, leg die dan niet te strak aan om afbinding, druk en pijn te voorkomen.
• Om inkleven van de zalf in de wonde te vermijden kan u Jelonet vetverband of een vaselineverband gebruiken, afgedekt met een tweede laag van hydrofiel of absorberend verband. Het vaselinegaas blijft op de wond aanwezig tot het vanzelf loslaat bij genezing en de tweede laag kan eenmaal in de 3-5 dagen verwisseld worden.
• Indien de wonde ontstoken is, behandel dan met een ontstekingswerende zalf (bv. Flammazine of Flaminal) en daarna afdekken. Bevestig het kompres met een kleefpleister of hydrofiele windel. Herhaal de behandeling dagelijks zolang de wonde ontstoken is. Raadpleeg bij een ontsteking best uw huisarts.

• Oppervlakkige tweedegraadswonden groter dan een muntstuk van 2 Euro:
Deze brandwonden moet u altijd zo snel mogelijk door een arts laten verzorgen. Indien de wonde groter is dan een handpalm (wat ongeveer overeenkomt met 1% van het lichaamsoppervlak), doet u er best aan om direct een brandwondencentrum te contacteren. Bij uitgebreide brandwonden kunnen namelijk allerlei gevaarlijke complicaties optreden.
Bedek de wond met steriele doeken of eventueel een zuiver en gestreken laken of een propere keukenhanddoek in afwachting van professionele hulpverlening. Smeer nooit crèmes of olie op de wonde en breng geen verband aan.
Geef het slachtoffer geen pijnstillers of eten of drinken en vervoer het indien mogelijk zittend.


Diepe tweedegraadsbrandwonde: hier is de onderhuid (dermis) beschadigd en de wonde is roodachtig/wit en zeer pijnlijk. Blaarvorming. Spontane genezing is mogelijk, maar meestal met blijvende littekens. Soms is een chirurgische behandeling nodig.

Wat kan u doen?
Bij diepe tweedegraadswonden moet u altijd zo snel mogelijk een arts raadplegen.
Bedek de wonde met steriele doeken of eventueel een zuiver en gestreken laken of een propere keukenhanddoek in afwachting van professionele hulpverlening. Smeer nooit crèmes of olie op de wonde en breng geen verband aan.
Geef het slachtoffer geen pijnstillers of eten of drinken en vervoer het indien mogelijk zittend.

Graad 3:
De ganse huid tot aan het onderhuids vetweefsel is aangetast en de wonde is wit of zwart, droog, leerachtig en nauwelijks pijnlijk omdat de huidzenuwen beschadigd zijn. Spontane genezing is niet mogelijk. Meestal zijn huidtransplantaties nodig.

Wat kan u doen?
Raadpleeg zo snel mogelijk een arts of best een gespecialiseerd brandwondencentrum.
Bedek de wonde met steriele doeken of eventueel een zuiver en gestreken laken of een propere keukenhanddoek in afwachting van professionele hulpverlening. Smeer nooit crèmes of olie op de wonde en breng geen verband aan.
Geef het slachtoffer geen pijnstillers of eten of drinken en vervoer het indien mogelijk zittend.

Meer info: www.brandwonden.be

Lees ook: Hoe brandwonden verzorgen?


Laatst bijgewerkt: oktober 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram