ad

Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?

Laatst bijgewerkt: juni 2011
st_janskruid-170_400_05.jpg

nieuws De Nederlandse Depressie Vereniging pleit voor meer aandacht van het Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva bij lichte en matige depressieve klachten. Volgens de vereniging is voldoende aangetoond dat het Sint Janskruid een alternatief is voor antidepressiva.
Volgens prof. Brenda Penninx, hoogleraar psychiatrische epemiologie en hoofdonderzoeker van de Nederlandse Studie naar Angst En Depressie – NESDA, lijkt bij een lichte of matige depressie het Sint Janskruid even goed te werken als de zogenaamde SSRI’s. Voorbeelden van SSRI’s zijn Prozac (fluoxetine) en Seroxat (paroxetine).

Eén van de problemen is evenwel dat er nogal wat producten met de naam St. Janskruid op de markt zijn die niet de juiste werkzaamheid bevatten als het gaat om het verlichten van depressieve klachten. Goed gemaakte preparaten op basis van een combinatie van de werkende bestanddelen hyperforin het hypericin zijn bewezen effectief.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen en nieuwe voedingsmiddelen beoordeelt, heeft twee producten op basis van het Sint Janskruid aanvaard waarvan blijkt dat ze werken tegen depressieve klachten.
ad


pub