Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva?

Laatst bijgewerkt: december 2021

nieuws De Nederlandse Depressie Vereniging pleit voor meer aandacht van het Sint Janskruid als alternatief voor antidepressiva bij lichte en matige depressieve klachten. Volgens de vereniging is voldoende aangetoond dat het Sint Janskruid een alternatief is voor antidepressiva.
Volgens prof. Brenda Penninx, hoogleraar psychiatrische epemiologie en hoofdonderzoeker van de Nederlandse Studie naar Angst En Depressie – NESDA, lijkt bij een lichte of matige depressie het Sint Janskruid even goed te werken als de zogenaamde SSRI’s. Voorbeelden van SSRI’s zijn Prozac (fluoxetine) en Seroxat (paroxetine).

Eén van de problemen is evenwel dat er nogal wat producten met de naam St. Janskruid op de markt zijn die niet de juiste werkzaamheid bevatten als het gaat om het verlichten van depressieve klachten. Goed gemaakte preparaten op basis van een combinatie van de werkende bestanddelen hyperforin het hypericin zijn bewezen effectief.
Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dat de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen en nieuwe voedingsmiddelen beoordeelt, heeft twee producten op basis van het Sint Janskruid aanvaard waarvan blijkt dat ze werken tegen depressieve klachten.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram