Patiënt met pinda-allergie krijgt allergische reactie na bloedtransfusie

Laatst bijgewerkt: juni 2011

nieuws Onderzoek wijst erop dat pinda-allergenen in transfusiebloed kunnen zitten en een allergische reactie kunnen veroorzaken bij mensen die niet tegen pinda’s kunnen. Artsen van het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen beschrijven in het New England Journal of Medicine het ontstaan van een ernstige allergische reactie na een bloedtransfusie. Ze hebben sterke aanwijzingen dat pinda-allergenen in het transfusiebloed een reactie hebben uitgelokt bij een patiënt met een pinda-allergie.

Tijdens een bloedtransfusie bij een zieke zesjarige jongen ontstond onverwacht een ernstige allergische reactie. De transfusie voor de jongen was afkomstig van vijf donoren. Drie daarvan hadden de avond voor de bloeddonatie pinda’s gegeten.
Het is al langer bekend dat bloed van een allergische donor bij de ontvanger tijdelijk allergische reacties kan veroorzaken. Over het omgekeerde effect – dat allergenen in het bloed van de donor bij een allergische ontvanger tot een anafylactische reactie leiden - was tot dusver niet beschreven.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram