ad

Koffie verkleint kans op prostaatkanker en borstkanker

Laatst bijgewerkt: december 2019
koffie-tas-170_400_06.jpg

nieuws Mannen die koffie drinken hebben een kleiner risico op het krijgen van prostaatkanker dan niet-koffiedrinkers. Vrouwen die koffie drinken hebben minder kans op borstkanker.
Onderzoek van de Harvard School of Public Health in het Journal of the National Cancer Institute toont aan dat mannen die zes of meer kopjes koffie per dag drinken gemiddeld 18 procent minder kans hebben op prostaatkanker in vergelijking met mannen die geen koffie drinken. De kans dat zij een zeer agressieve vorm van prostaatkanker ontwikkelen is zelfs tot 60% kleiner. Ook mannen die slechts drie kopjes koffie per dag drinken, bleken daar baat bij te hebben. Zij verkleinden de kans op een dodelijke variant van prostaatkanker met 30%.

Volgens een Zweedse studie in Breastcancer Research hebben vrouwen die vijf kopjes koffie per dag drinken tot 50% minder kans dat ze na hun 50de borstkanker krijgen dan vrouwen die zelden koffie drinken. De koffie had alleen effect op een zeldzamere en moeilijk te behandelen variant van borstkanker: oestrogeenreceptor-negatief.
Het is onduidelijk waarom koffie beschermt tegen deze kankers. Cafeïne lijkt geen rol te spelen, want zowel koffie met als zonder cafeïne verkleint de kans op prostaatkanker. Het is mogelijk dat bepaalde stoffen in koffie, de zg. polyfenolen, een beschermend effect tegen kanker hebben. Eerder onderzoek toonde geen positieve noch negatieve relatie tussen koffie en prostaat- of borstkanker.
ad


pub