ad

GSM kan misschien zeldzame hersenkanker veroorzaken

Laatst bijgewerkt: juni 2011
gsm-hand-170_400_04.jpg

nieuws Een expertengroep van het International Agency for Research on Cancer (IARC) van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, komt op basis van het huidige wetenschappelijke onderzoek tot het besluit dat de elektromagnetische stralen van een GSM ‘misschien kankerverwekkend’ zijn. Er werd namelijk een mogelijk verband gevonden tussen het gebruik van de GSM (meer dan een half uur per dag) en glioom, een zeldzame hersentumor, en akoestisch neuroma, een goedaardige tumor op de oorzenuw.

Het bewijs voor dat verband is zwak, en een oorzakelijk verband is alleszins niet aangetoond - het kan ook zijn dat er sprake is van toeval of verwarring van oorzaak en gevolg - maar het verband kan tegelijkertijd niet worden uitgesloten.
Voor vier andere kankers die soms in verband worden gebracht met GSM-gebruik bestaat volgens de IARC-experten onvoldoende argumenten om van een mogelijk verband te kunnen spreken.
Op basis van dit expertenverslag heeft de WHO de GSM echter ondergebracht in de categorie ’misschien kankerverwekkend’.

De WHO raadt aan, in afwachting van meer onderzoek, dat jongeren beneden 16 jaar alleen een GSM gebruiken wanneer dat nodig is en bij voorkeur handsfree te bellen.
Betekent dit nu dat daarmee definitief is aangetoond dat GSM kanker kan veroorzaken?
Helemaal niet.

De IARC hanteert vijf risicogroepen:
1. Kankerverwekkend: er is sterk bewijs. Voorbeelden zijn roken, asbest, benzeen, radioactieve stoffen...

2a. Waarschijnlijk kankerverwekkend: er is voldoende bewijs in diermodellen, maar onvoldoende bewijs bij mensen. In deze groep zit o.m. ploegenarbeid,

2b. Misschien kankerverwekkend: er is ‘minder dan voldoende bewijs’ bij dieren en enig bewijs bij mensen.
In deze categorie zijn nu GSM’s ondergebracht. In deze groep zitten 266 andere producten, zoals pickles, koffie, diverse geneesmiddelen (o.m. tegen epilepsie), hoogspanningsleidingen

3. Niet te klassificeren: er is onvoldoende bewijs zowel bij mensen als dieren

4. Niet kankerverwekkend: er is geen bewijs.

Naar aanleiding van het WHO-rapport heeft minister van Volksgezondheid Onckelinx aangekondigd dat ze reclame voor gsm's die gericht is aan kinderen, wil verbieden.
ad


pub