Nikkelallergie: welke voorwerpen bevatten nikkel?

Laatst bijgewerkt: July 2011
kraan-lavabo_170_400_05.jpg

tips Mensen met een nikkelallergie moeten proberen om niet in contact te komen met nikkel. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan: nikkel wordt in tal van voorwerpen verwerkt waardoor u elke dag wel met iets in aanraking komt dat de stof bevat. Zelfs in onze voeding zitten zeer lage concentraties nikkel.

• Sieraden: piercings, ringen, kettingen, sluitingen van sieraden, horloges en horlogebandjes, haarspelden. Sieraden met een laag goudgehalte (minder dan 12 karaat) en witgoud bevatten relatief veel nikkel. Hoogwaardig goud of zilver is in principe veilig.
Er zijn inmiddels Europese richtlijnen met betrekking tot nikkelverwerking in sieraden.

• Kleding
BH-sluitingen en -beugels, metalen (druk)knopen, ritssluitingen, riemgespen, jarretelles, metalen veterringen van schoenen, etc.

• Brilmonturen

• Diverse gebruiksvoorwerpen:
- deurknoppen,
- sluitingen van handtassen en portemonnees
- scharen,
- scheerapparaten,
- sigarettenaanstekers,
- metalen lippenstifthouders,
- kantoorgerei (pennen, nietmachines, paperclips),
- breipennen, vingerhoed, veiligheidsspelden, krulspelden,
- sleutels, sleutelhangers,
- metalen ovenschalen, potten en pannen (zowel roestvrij staal als aluminium), aanrecht en/of gootsteen van roestvrij staal, messen, vorken en ander keukengerei in roestvrij staal. Roestvrij staal bevat meestal echter te weinig nikkel om problemen te veroorzaken,
- huishoudapparaten (wasmachinetrommel, vaatwas, stofzuigerstang, kranen, strijkijzer etc.),
- metalen stoelen en bureaus,
- fietssturen,
- allerlei gereedschap
- batterijen
- blaasinstrumenten.
- medische- en tandheelkundige instrumenten
- orthopedische hulpstukken.

• Muntgeld: Zilverkleurige munten (in binnen- en buitenland) bevatten meestal nikkel. Euromunten (1 en 2 euro) hebben een relatief hoog nikkelgehalte. Behalve mensen die beroepshalve veel met munten te maken hebben (kassa!) zijn de contacten vaak te kort om problemen te geven. Losse munten in de broekzak kunnen wel een probleem geven.

• Voeding
Heel wat voedingsmiddelen bevatten van nature kleine hoeveelheden nikkel. Kraantjeswater bijvoorbeeld is nikkelhoudend, net als volkorenproducten, noten, pinda’s, peulvruchten (o.m. soja) en sommige groenten. Cacao en chocolade bevatten relatief veel nikkel.
Ook blikvoeding en dranken in blikken kunnen nikkel bevatten. Verder kan er nikkel in de voeding komen door metalen pannen en keukengerei.
Bij de meeste mensen met een nikkelallergie levert voeding geen probleem op en is een nikkelbeperkt dieet dus helemaal niet nodig.


verschenen op : 27/05/2011 , bijgewerkt op 16/07/2011

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub