ad

Gedrags- en oefentherapie meest efficiënt bij chronisch vermoeidsheidssyndroom

Laatst bijgewerkt: mei 2011
vr-moe-flou-170_400_04.jpg

nieuws Cognitieve gedragstherapie (CGT) en graduele oefentherapie (GET) zijn de twee meest efficiënte behandelingen voor chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), zo blijkt uit een nieuw Brits onderzoek waarin verschillende behandelingsmethoden werden vergeleken (Lancet, 18 Februari 2011).

• Cognitieve gedragstherapie richt zich vooral op verandering van gedrag en opvattingen rondom vermoeidheid.
• Graded exercise therapie vermindert de vermoeidheid door langzaam de fysieke activiteit op te voeren en de fitheid van de patiënt te verbeteren.
CVS-patiënten hebben na cognitieve gedragstherapie of graded exercise duidelijk minder vermoeidheidsklachten en beperkingen dan de patiënten die deelnamen aan de adaptieve pacingtherapie.
• Adaptive pacing is gericht op aanvaarding van de chronische aandoening, en waarbij de patiënt wordt geleerd om met zijn beperkte energie om te gaan door activiteiten te beperken en op te letten geen toename van de klachten uit te lokken door overdreven inspanningen.

De auteurs besluiten dat CVS-patiënten veilig hun grenzen kunnen proberen te verleggen, en dat ze niet beter worden door te blijven vasthouden aan hun klachten. Patiëntenverenigingen voeren aan dat de graded exercise therapie voor sommige patiënten niet veilig zou zijn en dat ook met adaptive pacing therapie goede resultaten worden geboekt. Wat door dit onderzoek dus wordt tegengesproken.
ad


pub