ad

Streng dieet vermindert adhd-symptomen bij kinderen

Laatst bijgewerkt: mei 2011
kind-eten-gr-170_400_05.jpg

nieuws Een zogeheten RED-dieet (Restricted Elimination Diet) leidt bij tweederde van de ADHD-kinderen tot een aanzienlijke gedragsverbetering. Dat blijkt uit een Nederlands onderzoek gepubliceerd in het gezaghebbende weekblad The Lancet (5 februari 2011).
Wanneer jonge kinderen met adhd gedurende vijf weken op een streng dieet worden gezet, verminderen bij tweederde van die kinderen de klachten sterk. Bij vijftig kinderen die een controlegroep vormden was geen afname van de klachten te zien.
Met name de concentratie verbeterde. Hyperactiviteit bleek veel minder te verdwijnen.

Het strenge dieet bestaat uit wit vlees, rijst, groenten, peren(sap) en water. Na de vijf dieetweken volgde een periode waarin de kinderen telkens meer voedselproducten mochten eten. Dat kon van alles zijn, van pasta, gehaktballen tot ketchup, maar ze kregen wel consequent per week drie producten met een hoog immunoglobinegehalte en drie producten met een laag immunoglobine.
Door telkens intensief het gedrag van de kinderen te blijven volgen, kon worden vastgesteld op welke producten zij reageerden met bijvoorbeeld impulsief gedrag en concentratiemoeilijkheden.

Kinderen uit de experimentele groep bleken veelvuldig te reageren op verschillende producten; de adhd-klachten kwamen terug. Het onderzoek heeft echter geen lijst opgeleverd van voedselproducten die zijn aan te wijzen als boosdoeners voor verschijnselen van adhd. Zo is geen verschil ontdekt tussen producten met een hoog of laag immunoglobinegehalte. Per kind moet daarom worden bekeken waar het gevoelig voor is.

Volgens een expertengroep van de Amerikaanse voedselautoriteit FDA is het oorzakelijk verband tussen kleurstoffen in de voeding en ADHD dan weer niet aangetoond. De experten sluiten zo’n verband evenwel niet uit, maar roepen op om meer wetenschappelijk onderzoek.
Volgens de expertengroep is er vandaag geen reden om kleurstoffen te verbieden. Wel adviseren ze om voor alle zekerheid op de verpakking van voedingswaren met kleurstoffen een waarschuwing aan te brengen dat kinderen met ADHD en andere gedragsproblemen mogelijk hinder kunnen ondervinden van de kleurstoffen.
ad


pub