Mazelen opnieuw in opmars

Laatst bijgewerkt: april 2011
mazelen-kind-170_400_03.GIF

nieuws Sinds enige tijd heerst er een mazelenepidemie in Frankrijk en Duitsland en nu is de ziekte ook in België in opmars. Dit jaar zijn er in ons land al 95 gevallen opgetekend, tegenover slechts 40 in heel 2010, meldt het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.
Een eerste uitbraak van bijna 40 gevallen dook op in twee Gentse Steinerscholen, maar sindsdien kwamen er nieuwe gevallen bij in Brussel, Doornik en Namen. Meestal gaat het om niet-gevaccineerde kinderen en jongvolwassenen. Mogelijk hadden de besmette personen contacten in Frankrijk of recent een skivakantie in Frankrijk doorgebracht. In Frankrijk werden vorig jaar meer dan 5.000 gevallen opgetekend en in de eerste maanden van dit jaar al meer dan 3.400 gevallen. Gevreesd wordt dat dit kan oplopen tot meerdere tienduizenden. Het Franse ministerie van volksgezondheid heeft dan ook een grote vaccinatiecampagne gelanceerd.
Mazelen zijn erg besmettelijk. Mazelen zijn meestal onschuldig, maar bij 10 tot 20% van de gevallen treden verwikkelingen op, zoals een oorontsteking of een longontsteking. Acute hersenontsteking (encefalitis) treedt bij 0,1% van de patiënten. Bij 1 à 2 per 1.000 gevallen overlijdt de zieke. Zuigelingen, zwangere vrouwen en mensen met een verminderde immuniteit hebben een verhoogde kans op verwikkelingen.
In 2007 was er al een kleine epidemie van mazelen bij orthodoxe joodse gemeenschappen in Antwerpen, na import van het mazelenvirus uit Engeland. Zieke kinderen waren niet of onvoldoende gevaccineerd. Hierbij overleed één kind.

Wie moet zich laten vaccineren?

Vaccinatie vormt de enige bescherming tegen het mazelenvirus. In België wordt vaccinatie tegen mazelen (een combinatievaccin tegen mazelen, bof en rode hond) gratis aangeboden aan alle kinderen op de leeftijd van 12 maanden, en een tweede dosis op de leeftijd van 10 tot 13 jaar (normaal in het vijfde leerjaar). Als een kind maar één spuitje heeft gehad, is het mogelijk onvoldoende beschermd en krijgt het best nog een vaccin voor de leeftijd van 18 jaar. Eén dosis van het vaccin mazelen beschermt 95% van de gevaccineerde personen. Na twee dosissen verhoogt de bescherming tot 98% van de gevaccineerden.
Voor er gevaccineerd werd tegen mazelen maakte 95% van de kinderen de ziekte door vóór de leeftijd van 15 jaar. Door de vaccinatie is de leeftijd van besmetting meer verschoven naar jongeren en jongvolwassenen die niet gevaccineerd werden, en die de ziekte niet doormaakten tijdens hun kinderjaren.

Naast de vaccinatie van de jonge kinderen zijn er nog een aantal groepen in Vlaanderen die een verhoogd risico lopen op een besmetting met het mazelenvirus, zoals
- reizigers naar derdewereldlanden en landen waar mazelen nog veel voorkomt,
- bepaalde gemeenschappen waar kinderen vaak niet gevaccineerd worden,
- artsen en ziekenhuispersoneel.
Personen in deze risicogroepen die niet gevaccineerd werden en als kind geen natuurlijke mazeleninfectie doormaakten, wordt aangeraden om zich te laten vaccineren met minstens één dosis mazelen-bof-rubella vaccin.

Wat doen als u vermoedt dat uw kind mazelen heeft?

Symptomen
De ziekte begint met hoge koorts, hoesten, verkoudheid en rode ogen. De persoon is meestal erg ziek. Binnen enkele dagen verschijnt er een rode huiduitslag in het gezicht, de nek en de hals, die zich verder verspreid naar de rest van het lichaam. De vlekken vervloeien geleidelijk tot een vrijwel egale roodheid.
Bij veralgemeende uitslag met koorts, zeker bij mensen die terugkomen van landen waar nog veel mazelen voorkomt, laat men zich het best onderzoeken door de huisarts. Die kan een speekseltest afnemen om de ziekte te bevestigen.

Behandeling
• Het is belangrijk om de temperatuur van het kind onder controle te houden. Geef bij voorkeur paracetamol.
• Bij koorts moet het kind veel drinken.
• Als uw kind klaagt over geïrriteerde ogen, maak de kamer dan zo donker mogelijk en dep de ogen eventueel met lauw water.
• Kinderen die verzwakt zijn door de mazelen, zijn gevoeliger voor andere ontstekingen van de oren en de borst. Het is dus belangrijk dat u eventuele veranderingen in het verloop van de ziekte goed in de gaten houdt en uw huisarts daar direct van op de hoogte stelt.
• Kinderen met mazelen mogen de eerste dagen niet naar school.
Om verspreiding van de ziekte tegen te gaan zal bij vaststelling van mazelen in een gezin of in een school de vaccinatiestatus van nauwe contacten en klasgenoten worden nagegaan. Bij onvolledige of onbekende vaccinatie, worden alle mogelijke contacten zo snel mogelijk gevaccineerd.

zie ook artikel : Kinderziektenverschenen op : 06/04/2011 , bijgewerkt op 06/04/2011


pub