ad

Zonnebankbruin beschermt niet tegen de zon

Laatst bijgewerkt: april 2011
zonnebank-170_400_04.jpg

nieuws Sommige reclamefolders of websites van zonnebankcentra beweren nog altijd dat een zonnebankkuur u beschermt tegen zonnebrand en dus een goede voorbereiding vormt op een zonvakantie. Niets is minder waar. Integendeel zelfs, wie vaak onder de zonnebank ligt, heeft een verhoogde kans op voortijdige huidveroudering en huidkanker. Daarom wordt bruinen onder de zonnebank ook afgeraden, en is het in België zelfs verboden beneden de leeftijd van 18 jaar. Ook mensen met het huidtype I (lichte huid, vaak met sproeten, die snel verbrandt en bijna niet bruin wordt; vaak rossig of lichtblond haar en lichte ogen) mogen niet meer onder de zonnebank.

• Een zonnebankkuur beschermt niet tegen verbranding. Het ultraviolette licht van de zonnebank geeft wel een bruin kleurtje, maar de buitenste laag van de huid wordt er niet dikker van. De bruine kleur beschermt een heel klein beetje tegen UVB-stralen (vergelijkbaar met een zonnecrème met beschermingsfactor SPF van 2 of 3) en helemaal niet tegen UVA-stralen. Zonlicht bestaat voor meer dan 95% uit UV-A en een klein deel UV-B. Voorbruinen op de zonnebank beschermt u dus niet tegen zonnebrand. Een gebruinde huid heeft dus nog altijd bescherming nodig als u in de zon loopt.

• Ga nadat u op de zonnebank bent geweest niet meteen in de zon en wacht minstens 24 uur tot de volgende zonnebankbeurt. Beperk u liefst tot zo'n 10 en maximaal 20 beurten per jaar.
ad


pub