ad

Liever geen energiedrankjes voor kinderen

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws De energiedrankjes zoals Red Bull vormen bij normaal gebruik geen gevaar voor de gezondheid. Net zoals de Belgische Hoge Gezondheidsraad eerder al deed, adviseert nu ook het Nederlandse Voedingscentrum echter om er toch geen grote hoeveelheden van te drinken. Vooral voor kinderen worden ze ontraden.
Zogenaamde energiedranken hebben als belangrijkste ingrediënt cafeïne, in een blikje van 250 ml zit 80 mg cafeïne; dit is eenzelfde hoeveelheid cafeïne als in een kop koffie en ongeveer twee keer zoveel cafeïne als in een blikje cola (330 ml). De cafeïne in zogenaamde ‘energyshots’ of grotere blikjes kan nog veel meer zijn. Te veel cafeïne kan leiden tot rusteloosheid, slapeloosheid, beven, duizeligheid en irritatie van de maag.
Bovendien bevatten de energiedranken, net zoals frisdrank, veel caloriën: een normaal blikje (niet light) bevat ongeveer 115 kcal.

Aanbevelingen:
• Voor gezonde volwassenen wordt een matige inname van cafeïne tot 400 mg/dag veilig geacht. Wie dagelijks twee blikjes drinkt, krijgt ongeveer 160 mg cafeïne binnen. Vanaf het ogenblik dat energiedranken andere cafeïnehoudende dranken, waaronder thee en koffie, vervangen lijkt de consumptie van deze dranken dan ook geen problemen te veroorzaken.

• Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt aangeraden minder dan 300 mg cafeïne per dag te verbruiken (dus maximaal 4 blikjes en minder als u ook koffie en/of thee en/of cola drinkt.

• Voor kinderen adviseert het Voedingscentrum niet meer dan 1 tot 2 blikjes energiedrank per dag. Dit is ook afhankelijk van de hoeveelheid cafeïne die een kind verder binnenkrijgt via cola, thee of koffie. In verband met gewenning aan cafeïne moeten kinderen dit liever niet dagelijks consumeren.

• Gebruik geen energiedranken samen met alcoholhoudende dranken of bij een intense lichamelijke activiteit. Als deze drankjes toch in combinatie met alcohol of bij sporten en extreme inspanning worden gebruikt is het belangrijk voldoende water te drinken.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub