Blaasontsteking: een typische vrouwenkwaal?

nieuws Blaasontstekingen komen inderdaad veel meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Jonge meisjes maken 20 keer meer kans op een blaasinfectie dan jongens, en volwassen vrouwen lopen zelfs 50 keer zoveel risico als mannen. Specialisten schatten dat één op twee of drie vrouwen vroeg of laat met een blaasontsteking wordt geconfronteerd. Ruim een derde van alle vrouwen die wel eens blaasontsteking hebben gehad, heeft er vaker last van.
Alleen bij jonge kinderen is er geen verschil tussen mannen en vrouwen: tot de leeftijd van ongeveer 2 jaar hebben jongetjes het even vaak als meisjes.

Om meteen een misverstand uit de weg te ruimen: dit verschil tussen mannen en vrouwen heeft niets te maken met het dragen van korte rokjes of broekjes. De ontsteking wordt immers veroorzaakt door bacteriën en zeker niet door kou.
Dat vrouwen vatbaarder zijn voor blaasontstekingen heeft in belangrijke mate te maken met de anatomie van een vrouw. Bij vrouwen ligt het plasgaatje vlakbij de vagina en de anus. Bacteriën uit de darm of de vagina moeten dus maar een korte weg afleggen naar die plasbuis. Bovendien is het urinekanaal bij de vrouw maar enkele centimeters lang, zodat microben de blaas snel bereiken.

Mannen zijn van nature beter beschermd tegen infecties van de urinewegen: de afstand tussen aars en penis is immers vrij groot, de opening in de penis is erg klein en de droge huid er rond is voor bacteriën geen geschikte broeihaard. Ook is het mannelijke urinekanaal zo’n 5 keer langer als dat van vrouwen, waardoor microben de blaas moeilijk bereiken. Bovendien scheidt de prostaatklier – die daar ook in de buurt zit – bacteriedodende stoffen af. Wanneer een volwassen man een blaasinfectie doormaakt, wordt dan ook steeds gezocht naar een onderliggende oorzaak. Een prostaatvergroting bijvoorbeeld kan een volledige lediging van de blaas verhinderen, waardoor urine achterblijft die een broeihaard vormt voor bacteriën.

Bij vrouwen spelen bovendien nog enkele bijkomende risicofactoren :
- Zwangere vrouwen hebben vaker last van blaasinfecties die bovendien gemakkelijker opstijgen. Omwille van het gevaar voor moeder én kind moet de urine van zwangere vrouwen geregeld gecontroleerd worden.
- Na de menopauze maken vrouwen nog heel weinig vrouwelijk hormoon (oestrogeen) aan. Dit leidt onder meer tot een verhoogde vatbaarheid van het vaginale slijmvlies voor bacteriële infecties en een verdunning van het slijmvlies in de urinebuis. Het gevolg is dat 20 tot 50% van alle oudere vrouwen wel eens met een blaasinfectie te kampen krijgt.

Lees ook: Blaasontsteking (cystitis): symptomen, oorzaken en behandeling

Lees ook: Kan je een blaasontsteking krijgen door te vrijen?

Lees ook: Tips om een blaasontsteking te voorkomen


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram