Is geboortemaand de oorzaak van psychische problemen?

Laatst bijgewerkt: juli 2020

nieuws Verschillende onderzoeken suggereren dat er een verband zou bestaan tussen de geboortemaand en psychische stoornissen. Kinderen die in de winter geboren worden zouden bijvoorbeeld een grotere kans hebben op psychische problemen zoals schizofrenie en depressie. De resultaten van deze onderzoeken zijn echter niet altijd eenduidig. Zo bleek uit een Brits onderzoek dat kinderen geboren in de lente en de vroege zomer net een grotere kans op zelfmoord hadden dan kinderen geboren in de herfst of de winter.

Volgens een nieuw experiment met pasgeboren muizen blijkt dat een tekort aan daglicht de biologische klok verstoort (in Nature Neuroscience). De ene groep muizen werd opgevoed alsof het winter was en werd maar acht uur per dag aan daglicht blootgesteld. De andere groep ervoer de zomer en had zestien uur met daglicht te maken. Vervolgens werden beide groepen vier weken lang aan hetzelfde ritme of het tegenovergestelde ritme blootgesteld. De genen die de biologische klok van de ‘wintermuisjes’ regelden waren veel korter actief dan die van de ‘zomermuisjes’. Bovendien waren de muizen die zogenaamd in de winter geboren waren ‘s avonds veel actiever.

De studie suggereert dat de hoeveelheid daglicht waar we als baby’s aan worden blootgesteld, bepaalt of onze biologische klok wel goed functioneert. Dat zou kunnen betekenen dat onze vatbaarheid voor psychische aandoeningen zoals een depressie of winterdepressie al in de eerste weken van ons leven wordt bepaald. Het is evenwel nog onduidelijk of deze onderzoeksresultaten ook voor mensen opgaan.
Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust Dormeasan forte – Voor een gezonde nachtrust
A.Vogel

Helpt om goed te slapen, brengt lichaam en geest tot rust om fris en uitgerust wakker te worden.

Meer weten ?

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram