Eerste drager pacemaker overleden

Laatst bijgewerkt: januari 2002

nieuws De eerste hartpatiënt bij wie ooit een pacemaker is geïmplanteerd is eind december na een lang ziekbed overleden, zo is bekendgemaakt. De Zweed Arne Larsson is 86 jaar geworden.


In oktober 1958 kreeg Larsson zijn baanbrekende pacemaker. Het apparaat, dat door de Zweed Rune Elmqvist was ontworpen, had het formaat van een ijshockeypuck. Direct na de operatie steeg de hartfrequentie van Larsson tot zeventig slagen per minuut. De eerste pacemaker begaf het echter al na vijf uur, waarna chirurg Ake Senning een tweede ontwerp van Elmqvist in de borstkas van Larsson plaatste. Die bleef wel werken. Twee weken na de operatie kon Larsson het ziekenhuis verlaten.

De pacemakers die momenteel worden gebruikt zijn nauwelijks groter dan een flink muntstuk en bevatten een half miljoen transistors, terwijl de ontwerpen van Elmqvist niet meer dan twee kristalversterkers telden. Elk jaar krijgen wereldwijd zo'n 500.000 mensen een pacemaker geïmplanteerd. Larsson heeft er sinds 1958 alles bij elkaar 26 gehad.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram