Sint-Janskruid als antidepressivum

nieuws Bij milde tot matige depressie wijzen de studies op een vergelijkbare werkzaamheid van Sint-Janskruid en de klassieke antidepressiva in lage dosis. Voor de behandeling van ernstige depressie heeft Sint-Janskruid geen plaats.
Men dient daarenboven rekening mee te houden met mogelijke interacties (b.v. met de orale anticoagulantia, ciclosporine, orale anticonceptiva, bepaalde anti-depressia, geneesmiddelen tegen migraine, enz.) en met het feit dat Sint-Janskruid in België niet als geneesmiddel is geregistreerd en dat daarom hun kwaliteit niet kan worden gegarandeerd.
Dat stelt de Folia Pharmacotherapeutica (nov. 2001,volume 28) naar aanleiding van een recent Amerikaans onderzoek naar de doeltreffendheid en veiligheid van Sint-Janskruid bij patiënten met ernstige depressie. De resultaten toonden na 8 weken geen verschil in doeltreffendheid (b.v. verandering van de HAM-D score) tussen de groep op Sint-Janskruid en de placebogroep. Wat de ongewenste effecten betreft, was hoofdpijn het enige ongewenste effect dat frequenter optrad in de groep die Sint-Janskruid nam.
Vorig jaar was een consensusvergadering van het Comité voor de Evaluatie van de Medische Praktijk inzake Geneesmiddelen, Dienst voor Geneeskundige Verzorging RIZIV op 14 maart 2000 reeds tot het besluit gekomen dat studies bij patiënten met milde tot matige depressie geen verschil in doeltreffendheid op korte termijn (tot 8 weken) tussen Sint-Janskruid en laaggedoseerde tricyclische antidepressiva tonen. Maar tegelijk werd ook benadrukt dat de meeste studies nogal wat gebreken vertonen om definitieve uitspraken te kunnen doen.

Lees ook: 10 vragen over depressie


Laatst bijgewerkt: januari 2002

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram