ad

Werk liever niet met de laptop op je schoot

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Mensen die hun laptop voortdurend op hun schoot houden, waarbij het toestel in contact komt met de huid, kunnen door de warmte last krijgen van een vervelende huiduitslag en een permanente verkleuring van de huid. Die waarschuwing werd gepubliceerd in het vakblad Pediatrics naar aanleiding van een concreet geval met een 12-jarige jongen die urenlang spelletjes speelde op zijn laptop en last kreeg van een bijzondere vorm van huiduitslag, erythema ab igne, letterlijk vertaald roodheid door vuur. Het betreft een huidaandoening die veroorzaakt wordt door een langdurige of herhaalde blootstelling van een deel van de huid aan een warmtebron.

Vroeger werd dit vooral veroorzaakt door kachels, tegenwoordig vooral door warme kruiken, elektrische dekens, kersenpittenkussens en dus ook laptops. Sinds 2004 zijn in de medische literatuur reeds een tiental gevallen beschreven die in verband worden gebracht met een laptop. De aandoening wordt ook wel eens gezien bij koks, goud-en zilversmeden en metaalbewerkers.

Door de warmte zetten de bloedvaatjes in de lederhuid zich uit waardoor er een stilstand optreedt in de lokale bloedstroom. Dit verklaart het vertakte, marmerachtige patroon van de roodheid. In een later stadium verkleurt de huid bruin door toename van pigment. Meestal zijn er geen klachten, soms bestaat er jeuk of een branderige gevoel. Indien verdere blootstelling aan de warmtebron wordt vermeden zal de huiduitslag meestal na verloop van tijd verdwijnen. Als dit niet wordt gedaan, kunnen blijvende pigmentatieveranderingen ontstaan, huidatrofie en zelfs huidkanker.

Volgens het artikel in Pediatrics kan de temperatuur van een laptop oplopen tot bijna 50°C. De onderzoekers adviseren om de laptop niet op de blote knieën te zetten maar altijd een doek of iets dergelijks onder het toestel te leggen. Of nog beter: de laptop op een tafel te plaatsen. Op die manier spaart u ook uw rug en hals.
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
ad
volgopfacebook

volgopinstagram

pub