Zijn gewone TV-toestellen gevaarlijk?

nieuws Rusthuisbewoners mogen binnenkort geen televisie meer kijken op een beeldbuis. Enkel flatscreens zijn nog toegelaten. Flatscreentelevisies zoals lcd- en plasmatoestellen zijn veiliger dan klassieke beeldbuizen omdat ze niet kunnen imploderen en zo brand veroorzaken. 90% van de ernstige branden in rusthuizen zouden hieraan te wijten zijn.

Maar zijn TV’s met beeldbuis werkelijk zo gevaarlijk?
Een tv implodeert zelden vanzelf. Het is meestal een gevolg van een kortsluiting. De oorzaak ligt heel dikwijls rond de hoogspanningsaansluiting achteraan de beeldbuis of een slecht contact door versleten isolatie of grote hoeveelheden stof. Daardoor kunnen er vonkjes ontstaan en kan de TV in brand schieten. Meestal zie je dit aankomen doordat het beeld begint te schudden, smaller of breder wordt. De beste manier om te reageren is de stekker onmiddellijk uittrekken. Hoe ouder de tv, hoe meer kans er is op kortsluiting.

Volgende tips kunnen alleszins helpen om een implosie te vermijden:
• Laat uw tv niet in waakstand staan als er niemand naar kijkt maar schakel hem volledig uit. Ook wanneer het toestel op stand by staat, blijven onderdelen warm. Hierdoor kan brand ontstaan.
• Trek de stekker uit bij onweer of als je met vakantie gaat.
• Hou het toestel stofvrij.
• Leg niets op uw tv. Plaats geen vaas met water boven uw tv, de kans is groot dat hij vroeg of laat omvalt.
• Plaats het toestel niet in een te kleine kast, omdat daar onvoldoende luchtcirculatie is. Een ingebouwde tv moet aan alle kanten tien centimeter vrij staan. Laat de kastdeuren na het uitschakelen van de tv een halfuur open. Dat geldt ook voor videorecorders en cd- en dvd-spelers die in een kast staan.
• Kijk uit wanneer er uit het apparaat een verdachte geur of rook komt. Schakel het meteen uit en laat het door een vakman nakijken.
• Blus een brandende tv nooit met water. Schakel de stroom uit en dek af met een vochtige doek of een branddeken.

De nieuwe generatie flatscreen schermen zoals Plasma en LCD kunnen niet imploderen. Ze kunnen wel in brand raken. Dat bleek uit testen van de brandweer van het Nederlandse Den Haag en het brandweerkenniscentrum Nederlands Instituut Fysieke Veiligheid waarbij een brandende kaars gedurende drie minuten tegen de buitenkant van verschillende flatscreens werd gehouden. Slecht 5 merken van flatscreen-tv’s bleken brandveilig te zijn. Het probleem ligt bij de kunststof behuizing van de toestellen. Die veroorzaakt giftige rook in geval van brand.
Vanaf 2010 verplicht Europa dat ook de kunststofbehuizing brandveilig moet zijn, maar bij oudere toestellen is dit dus niet altijd het geval.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram