Kerrie kan Alzheimer vertragen

Laatst bijgewerkt: maart 2003

nieuws Wie vaak kerrieschotels eet, zou minder kans maken op Alzheimer, zeggen Amerikaanse onderzoekers in een studie die in december werd voorgesteld op de jaarvergadering van de Society for Neuroscience in San Diego, California. Dat zou kunnen verklaren waarom de ziekte van Alzheimer veel minder voorkomt in India dan in het Westen.
De onderzoekers deden proeven met ratten die een dieet kregen waaraan curcumin was toegevoegd, een stof die wordt teruggevonden in kerrie. Bij deze ratten werd een verminderde concentratie van beta-amyloid vastgesteld en een verminderd verlies aan eiwitten in de hersenen vastgesteld. Ook bleken deze ratten een betere geheugenfunctie te behouden. De onderzoekers vermoeden dat curcumin een anti-oxyderend en ontstekingsremmend effect heeft.
De onderzoekers willen ook rozemarijn en vanille testen omdat ze stoffen met een vergelijkbare structuur als curcumin bevatten.



verschenen op : 11/01/2002 , bijgewerkt op 11/03/2003


pub