Welke rol spelen voedingsmiddelen bij acne?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV) heeft recent een nieuwe wetenschappelijke richtlijn over de behandeling van acne gepubliceerd (te downloaden op www.huidarts.info - ‘Richtlijn Acneïforme dermatosen’ onder de rubriek ‘Richtlijnen’). Daarin wordt ook uitgebreid ingegaan op de relatie tussen acne en voeding.

Veel mensen denken dat ‘slechte voeding’ acne uitlokt of verergert. Op basis van een uitgebreide literatuurstudie komt NVDV echter tot het besluit dat het bewijs voor de invloed van een bepaald voedingspatroon of specifieke voedingsstof op acne zeer mager is. Er zijn aanwijzingen dat een voeding met een hoge glycemische index en melkproducten acne zouden kunnen verergeren. Er ontbreken echter goede onderzoeken om deze aanwijzingen te bevestigen of te ontkrachten. Het is daarom op dit moment niet gerechtvaardigd om een bepaalde voeding te adviseren of af te raden voor patiënten met acne, aldus de Richtlijn.

• Chocolade: Op basis van het beschikbare onderzoek kan men niet besluiten dat chocolade een effect heeft op acne.
• Vetinname en vetsamenstelling (hoeveelheid enkelvoudig onverzadigd vet, meervoudig onverzadigd vet, cholesterol) van de voeding: de meeste studies kunnen geen verband aantonen.
• Voedingsmiddelen met een hoge glycemische index kunnen bijdragen aan het instandhouden van acne; een voedingspatroon met een lage glycemische index kan bestaande acneletsels verminderen. Voedingsmiddelen met een lage glycemische index zijn, eenvoudig gezegd, koolhydraten die langzaam verteren. Voorbeelden zijn pastaproducten, peulvruchten en fruit. Koolhydraten die snel verteren hebben een hoge glycemische index. Vaak gaat het om producten die veel suiker bevatten.
• Regelmatige melkconsumptie (meer dan 1 keer per dag) kan de kans op acne vulgaris verhogen in vergelijking met mensen die minder dan 1 keer per week melkproducten gebruiken.
• Er zijn aanwijzingen dat de inname van vitamine D uit supplementen acne vulgaris kan verminderen. Vitamine A en calcium lijken niet van invloed te zijn op acne.


pub