UZA Antwerpen test nieuwe techniek tegen slaapapneu

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws In het UZ Antwerpen wordt een nieuwe heelkundige techniek voor de behandeling van slaapapneu uitgetest. Tot nu toe werd de techniek toegepast bij 13 patiënten. Tijdens de ingreep wordt een implantaat ingebracht dat de tongzenuw op basis van elektrische stimulatie activeert en zo voorkomt dat de keelholte tijdens de slaap afsluit. Wereldwijd werden 40 patiënten met deze techniek behandeld.

Tijdens de eerste fase van de studie werden de criteria verfijnd waaraan een patiënt moet voldoen om optimaal baat te hebben bij de stimulatietechniek. Nu start het Universitair Ziekenhuis Antwerpen met een tweede fase van de studie, waarbij de succesratio van UAS (Upper Airway Stimulation)-therapie verder geëvalueerd zal worden bij 120 patiënten in de VS en Europa. Verwacht wordt dat meer dan 80% van de patiënten die deel zullen nemen aan deze studie, genezen zullen zijn met deze therapie.
Obstructief slaapapneu (OSA) is een ziekte waarbij de keelholte geheel of gedeeltelijk dichtklapt tijdens de slaap. Hierdoor ontstaat er een zuurstoftekort en verstoring van de slaapkwaliteit. Meer dan 300.000 Belgen kampen hiermee. De belangrijkste klachten zijn luid en storend snurken, overmatige slaperigheid overdag en concentratiestoornissen. Afhankelijk van de ernst van de aandoening, kan OSA een potentiële levensbedreigende ziekte zijn. Op lange termijn hebben deze patiënten een verhoogde kans op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten.

De standaardbehandeling van slaapapneu bestaat uit een beademingsmasker (CPAP) of een mondprothese waarmee de patiënt elke nacht dient te slapen. Deze behandelingen kunnen om diverse redenen bij 20 tot 30% van de patiënten niet toegepast worden. Daarnaast zijn er nog andere vrij ingrijpende heelkundige behandelingsopties die bovendien erg pijnlijk zijn en gepaard gaan met veel ongemak en restverschijnselen. De 20% patiënten met matige tot ernstige OSA voor wie deze standaardbehandelingen niet geschikt of wenselijk zijn, kunnen wellicht geholpen worden met deze nieuwe therapie.
Het innovatieve van de ingreep bestaat uit het feit dat het systeem de natuur een handje helpt door de tongzenuw te stimuleren bij het begin van de inademing zoals het natuurlijk proces dit zou moeten doen. Hierdoor wordt de keelholte niet meer afgesloten tijdens de slaap. Op die wijze worden patiënten die lijden aan matige tot ernstige OSA behandeld bij wie de andere behandelingsmethodes niet werken.
meer informatie: www.inspiresleep.com

Lees ook: Snurken: oorzaken en behandelingen
Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram