Maagzuurremmers veilig in eerste trimester zwangerschap

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Dyspepsie - een opgeblazen, ongemakkelijk gevoel in de maag dat vaak gepaard gaat met zure oprispingen, misselijkheid en buikpijn – is een veel voorkomende klacht tijdens de zwangerschap. Gebruik van maagzuurremmers, en met name zogenaamde protonpompinhibitoren, wordt afgeraden tijdens de zwangerschap.

Volgens een nieuw Deens onderzoek in The New England Journal of Medicine gaan protonpompremmers (PPI’s) in het eerste zwangerschapstrimester niet gepaard met meer aangeboren afwijkingen.

De onderzoekers gingen bij ruim 840.000 geboortes na of de moeders PPI’s, zoals omeprazol of pantoprazol, hadden gebruikt in de maand voorafgaand aan conceptie of in het eerste trimester van de zwangerschap. Er was geen relatie tussen aangeboren afwijkingen en blootstelling aan PPI’s tijdens het eerste trimester, maar wel een verband met blootstelling tijdens de 4 weken voorafgaand aan de conceptie (alleen bij gebruik van lansoprazol, niet voor andere PPI’s). In totaal was er bij 2,6 procent sprake van (ernstige) aangeboren afwijkingen.

De onderzoekers besluiten dat het ‘relatief’ veilig is om PPI’s te gebruiken tijdens het eerste trimester. Bij vrouwen die zwanger kunnen worden, wordt bij voorkeur omeprazol gebruikt, gezien hiermee geen relatie met congenitale afwijkingen werd aangetoond.
Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden. Laat gehoorverlies je leven niet beïnvloeden.
In samenwerking met Phonak

De impact van gehoorverlies op de levenskwaliteit wordt vaak onderschat. Test vandaag nog jouw gehoor met de online gratis hoortest.

Test nu je gehoor...

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram