Beste vermageringsdieet: veel eiwit, weinig suikers

nieuws Wie wil afvallen en niet meer wil aankomen, moet een dieet volgen met veel mager vlees, bonen en magere zuivelproducten, terwijl suikerrijke producten als witbrood en witte rijst zoveel mogelijk moeten worden vermijden. Dat blijkt uit een Europees onderzoek waaraan ook de universiteit van Maastricht meewerkte en dat zopas gepubliceerd werd in het invloedrijke tijdschrift New England Journal of Medicine.

Bijna 1000 volwassenen met overgewicht deden mee aan het onderzoek. Ze volgden eerst gedurende 8 weken een energiebeperkt dieet van 800 kcal per dag, waardoor ze gemiddeld 8% van hun gewicht of 11 kilo afvielen. Vervolgens moesten ze een van vijf diëten volgen, alle met een laag vetgehalte (25-30% van de totale energie). De diëten verschilden in het gehalte eiwitten en het gehalte en het type koolhydraten (gemeten aan de hand van de glycemische index, GI, een maat voor de snelheid waarmee de bloedglucosespiegel stijgt na het gebruik van koolhydraten). In het algemeen hebben suikers en geraffineerde producten een hoge glycemische index (ze verhogen onmiddellijk het suikergehalte in het bloed) terwijl minder bewerkte producten en groenten en fruit meestal een lage glycemische index hebben.

Dieet 1 bevatte weinig eiwitten (13% van de totale energiewaarde) en had een lage glycemische index.
Dieet 2 was eveneens eiwitarm maar had een hoge GI.
Dieet 3 was eiwitrijk (25% energiewaarde) met lage GI.
Dieet 4 was eiwitrijk en had een hoge GI.
Dieet 5 tenslotte was een standaard gezond dieet met een gemiddelde eiwitwaarde.

Dat dieet volgden ze zes maanden. Op die manier wilde men nagaan welk dieet het best nieuwe gewichtstoename kon voorkomen.
De gemiddelde gewichtstoename onder de deelnemers aan het onderzoek bedroeg 0,5 kg. Het slechtst af waren patiënten die een dieet volgden met een laag eiwitgehalte en hoge GI (gewichtstoename: 1,67 kg). Het best pakt een dieet uit met een licht verhoogd eiwitgehalte en een lage GI: met dit dieet hielden de deelnemers één kilo meer van hun gewicht af in een half jaar tijd.
Een belangrijke vaststelling was ook dat dit dieet gemakkelijker was vol te houden. Misschien is dat zelfs belangrijker dan het type dieet.


Laatst bijgewerkt: mei 2021

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram