Kinderdagverblijf beschermt niet tegen astma

Laatst bijgewerkt: January 2011
kind-creche-170.jpg

nieuws Onderzoek aan de Vaak verkouden zijn op het kinderdagverblijf beschermt niet tegen astma of allergie. Veel ouders denken dat kinderen baat hebben bij blootstelling aan infecties op jonge leeftijd. Erasmusuniversiteit van Rotterdam toont echter aan dat dit niet klopt.
Kinderen die voor hun tweede jaar regelmatig naar een kinderdagverblijf gaan, blijken op achtjarige leeftijd net zo veel last te hebben van astmasymptomen of allergische overgevoeligheid als kinderen die tot hun tweede thuis zijn gebleven. Baby's en peuters die naar een kinderdagverblijf gingen, waren op jonge leeftijd juist vaker ziek, zo blijkt uit het onderzoek. Als een kind buitenproportioneel veel last heeft van infecties, is het wellicht verstandig om een kind niet naar een dagverblijf te sturen.
Hoewel de kinderdagverblijf-kinderen op jonge leeftijd vaker ziek zijn, zijn ze minder vaak ziek als ze net naar de basisschool gaan. Kleuters die op dat moment voor het eerst met grote groepen kinderen in aanraking komen, worden dan vaker ziek omdat alle infecties voor hen 'nieuw' zijn. De infectieklachten verschuiven door het dagverblijf dus naar jongere leeftijd.

In het onderzoek wordt er ook op gewezen dat veel kinderen tussen 2 en 8 jaar mogelijk niet goed behandeld worden voor astmatische klachten. 30 procent van de achtjarigen met ernstige astmatische symptomen gebruikte geen inhalatiemedicijnen. Tegelijkertijd zei ongeveer de helft van de kinderen die ten minste twee jaar inhalatiemedicijnen gebruikten, dat zij diezelfde twee jaar geen enkele keer last hadden gehad van een piepende ademhaling. Zowel over- als onderbehandeling komen dus voor.

Het onderzoek maakt onderdeel uit van de grootschalige PIAMA-studie. Bijna 4000 kinderen worden binnen die studie gedurende acht jaar gevolgd. De resultaten van de studie werden gepubliceerd in het American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine.


verschenen op : 10/01/2011
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt