Koorts bij kinderen: welk koortswerend middel gebruiken?

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Aangeraden wordt om paracetamol of ibuprofen in de vorm van siroop toe te dienen (geen suppo’s).
Paracetamol in een dosis van 40 mg/kg/dag verdeeld over 3 of 4 innamen, of Ibuprofen in een dosis van 7 tot 10 mg/kg/dag gelijkmatig verdeeld over 3 innamen. Een correcte dosering is heel belangrijk. Doseerpipetten met aanduiding van het lichaamsgewicht zijn daarvoor ideaal.
Ibuprofen mag niet onder de 6 maanden gebruikt worden wegens gevaar voor niervergiftiging.

Gebruik geen combinatie of afwisseling van verschillende middelen.
Suppo’s worden afgeraden omdat ze sterk schommelende bloedspiegels door wisselende opname. De aanwezigheid van stoelgang beïnvloedt de opname. Suppo’s worden enkel gebruikt wanneer orale toediening niet mogelijk is, bv. bij braken.

Niet Afkoelen
Fysieke afkoeling (bv. een afkoelingsbad geven) wordt afgeraden. Ze doen de temperatuur lichtjes dalen maar de ingestelde temperatuur in de hersenen (setpoint) wijzigt daarmee niet. Het lichaam probeert de ingestelde temperatuur terug te bereiken. Door rillingen wordt er opnieuw warmte geproduceerd. Rillingen geven discomfort voor het kind en belasten hart en longen.

• De omgevingstemperatuur moet niet verlaagd worden tenzij die zeer hoog is en de lucht zeer vochtig is. Dan kan de lichaamswarmte niet afgegeven worden aan de omgeving met risico van hyperthermie.
• Volledig uitkleden, fris leggen of warm toedekken verhoogt het discomfort en beïnvloedt de temperatuur weinig.

zie ook artikel : Koorts bij kinderen: waarop moet je letten?


bron: Kind & Gezinpub