Helpt Vicks-zalf tegen verkoudheden bij kinderen?

Laatst bijgewerkt: January 2011
vicks-170.jpg

tips Volgens een recent onderzoek gepubliceerd in het gereputeerde vakblad Pediatrics helpen prodcuten zoals Vicks Vaporub een beetje tegen een verstopte neus. De mogelijke nadelen (ongeveer de helft van de geteste kinderen kloeg over branderigheid, roodhuid, huiduitslag en/of hoofdpijn) moeten echter afgewogen worden tegen de beperkte voordelen.

Vicks Vaporub bevat kamfer, menthol en eucalyptus, dat zijn vluchtige stoffen die verdampen als het middel ergens op gesmeerd wordt en geeft dan verlichting bij verstopping van de bovenste luchtwegen. Het product wordt 's morgens en 's avonds op borst en rug (bij volwassenen evt. ook hals) gesmeerd en goed bedekt met bv. een flanellen doek.
Vicks en andere gelijkaardige producten op basis van vluchtige oliën en aromatische stoffen kunnen ook gebruikt worden in een dampbad. Maar ze voegen niets toe aan het effect van zo’n dampbad. Meer zelfs, de aromatische stoffen prikkelen de slijmvliezen waardoor deze meer vocht afscheiden, maar men vermoedt dat het gebruik ervan niet zonder risico is.

Indien u toch Vicks Vaporub of een gelijkaardig product wilt gebruiken, respecteer dan alleszins volgende voorzorgsmaatregelen:
- De zalf niet op beschadigde huid aanbrengen.
- Zalf niet in aanraking met de neus en niet bij de ogen aanbrengen. Bij oogcontact onmiddellijk langdurig (= 15 min) spoelen met stromend water. Bij aanhoudende pijn, tranenvloed, fotofobie of visusstoornissen een oogarts consulteren.
- Niet gebruiken bij kinderen jonger dan 2 jaar en als wrijfmiddel op de borst wanneer u borstvoeding geeft.verschenen op : 20/01/2011
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt