Hoe bewaart u het best vis?

Laatst bijgewerkt: mei 2021

nieuws Meer nog dan andere voedingsproducten vergt vis een onberispelijke versheid.
- Koop vis altijd als laatste van de inkopen - eventueel kan zelfs een koeltas of koelbox worden voorzien - en laat ze in afwachting van de bereiding nooit buiten de koelkast liggen.
- Eet hem ten laatste de dag na de aankoop. Let bij voorverpakte vis goed op de houdbaarheidsdatum.

Of vis vers is, kunt u beoordelen door te letten op volgende elementen:
• de ogen van de vis moeten helder zijn en een beetje bol staan.
• de huid is vochtig en glanzend, de schubben moeten stevig vastzitten. De kieuwen moeten glanzen en gelijkmatig rood of roze of - bij haring en makreel -donkerbordeauxkleurig zijn.
• Verse vis ruikt fris. Hoe ouder de vis, hoe meer de vis gaat ruiken. Ammoniak- of andere onaangename geurtjes zijn uit den boze.
Bij visfilets is lastiger te beoordelen of de vis vers is, zeker als de filet is voorverpakt. Let erop dat de filet glanst en niet is verkleurd. Verse visfilet ruikt zilt, is stevig en verliest bij zachtjes duwen geen vocht.

Hoe bewaren?
Rauw kunt u vis maximaal 24 u bewaren in het koudste deel van uw koelkast. Eventueel is verse vis nog twee tot drie dagen te bewaren door hem in vershoudfolie te wikkelen en met een dikke laag ijsblokjes te bedekken.
Visrestjes of in court-bouillon gekookte vis kunnen twee tot drie dagen in een afgesloten plastic recipiënt worden bewaard op het middelste rek.
Wil u vis langer bewaren dan 24 u, dan koopt u best diepgevroren vis.

Diepvries
Magere vis is in de diepvries zo’n zes maanden houdbaar. Vette vis blijft ingevroren drie maanden goed, net als bereide vis, zoals gerookte paling.
Er wordt afgeraden thuis zelf vis in te vriezen. Dankzij snelle invriesmethoden behoudt de vis al zijn smaak en textuur en is hij van een onberispelijke kwaliteit op nutritioneel en hygiënisch vlak.

Vis in pot of blik
Bij vis in pot of blik geldt de houdbaarheidsdatum op de verpakking. De vis blijft buiten de koelkast goed. Zodra de verpakking geopend is, moet de vis in de koelkast en gelden de bewaartijden voor verse vis. Bewaar vis nooit in een geopend blik. Vanuit het plastic laagje aan de binnenkant kunnen weekmakers in het vet trekken.

Bereide vis
Gerookte vis kan ongemerkt bederven. Let bij vacuümverpakte gerookte vis goed op de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Na opening van de verpakking is gerookte vis nog twee dagen houdbaar in de koelkast. Dat geldt ook voor los verpakte bereide vis.
Het geven van tijd kan levens redden! Het geven van tijd kan levens redden!
Pfizer Clinical Research Unit

Neem deel aan een klinische studie en krijg een financiële compensatie van gemiddeld €215 per dag.

Klik hier voor meer info!

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram