Luieruitslag, luiereczeem of luierdermatitis: Vervelend maar niet ernstig

Laatst bijgewerkt: November 2017 | 5 reacties

dossier

Hoe ontstaat luieruitslag?
Luiereczeem ontstaat door een combinatie van warmte, vochtopeenhoping, te langdurig contact met ontlasting en urine en vervolgens wrijving. Bovendien zitten in urine en ontlasting stoffen die de huid kunnen irriteren. Het wrijven van de luier langs de billen maakt dit nog erger. Als een baby lang een vieze luier omheeft, wordt de kans op irritatie groter.

Vooral diarree kan een baby erge luieruitslag bezorgen.
Katoenen luiers kunnen de kans op luieruitslag vergroten, omdat ze het vocht langer bij de huid houden dan wegwerpluiers. Bovendien kunnen in de was restjes wasmiddel of wasverzachter achterblijven die het gevoelige huidje van de baby kunnen irriteren.
Kinderen die flesvoeding krijgen, zouden iets meer kans op luierdermatitis hebben. Het volksgeloof dat tandjes krijgen luieruitslag kan veroorzaken, heeft geen wetenschappelijke basis.

Een schimmelinfectie van de huid, zoals de Candida albicans, of minder vaak, een bacteriële infectie zoals impetigo, kan ook luieruitslag veroorzaken. Een dergelijke uitslag beslaat het hele luiergebied, inclusief de huidplooien. Als de luieruitslag langer dan 1 week duurt, is de kans op een schimmelinfectie groter. Een candida infectie is te herkennen aan de schilferende randjes van de rode plekken en de kleine rode vlekjes met een schilferend randje net buiten de grote rode plekken. Soms kan een candida infectie ook met kleine witte puistjes gepaard gaan.

Luieruitslag

123-baby-luier-verversen-luieruitslag-11-17.jpg
Bijna alle baby’s hebben wel eens luieruitslag, ook luiereczeem of luierdermatitis genoemd: een rode uitslag en een geïrriteerde en soms kapotte huid met blaasjes op de plekken waar de luier zit (binnenkant dijen, billen, geslachtsdelen). Vaak blijven de liezen en de bilplooi gespaard.

Is het erg?

Luieruitslag is niet gevaarlijk, maar het kan erg vervelend en pijnlijk zijn en uw baby kan veel huilen. Vooral als kapotte plekjes weer met urine of ontlasting in contact komen, doet het pijn.

Hoe kan luieruitslag worden voorkomen?

• Gebruik liever geen katoenen luiers in geval van, luieruitslag maar goede vochtabsorberende wegwerpluiers met een beschermende binnenlaag. Moderne luiers bevatten absorberende gels en houden de huid dus langer droog. De binnenbekleding moet van een zacht materiaal gemaakt zijn zodat er geen ruwe wrijving tussen de luier en de huid mogelijk is.
Wat het milieu betreft, zijn wegwerpluiers even belastend als katoenen luiers. Wegwerpluiers resulteren in meer afval, maar het reinigen van katoenen luiers verhoogt het waterverbruik en de waterverontreiniging.
• Indien u katoenen luiers gebruikt, dan kunt u deze het beste bij het wassen naspoelen met water waarin azijn is toegevoegd (1-2 eetlepels); op deze wijze worden zeepresten verwijderd uit de luier.
• Als bij katoenen luiers de luitslag steeds terugkeert, kan het aan het wasmiddel liggen. Gebruik een wasmiddel zonder parfum en met zo min mogelijk andere stoffen die allergie of irritatie kunnen opwekken, en zet de wasmachine op kookwas en extra spoelwater.
Verschoon de luiers regelmatig: zeker na elke maaltijd en wanneer uw kindje geplast of gekakt heeft. Verander bij pasgeborenen de luier elk uur, bij oudere zuigelingen om de 3 à 4 uur.
• Maak de billen schoon met een washandje met lauw water en laat ze goed drogen. Hard wrijven moet vermeden worden. Stoelgang kan het best worden verwijderd met een milde zeep. Er wordt echter aangeraden niet meer dan tweemaal per dag zeep te gebruiken.
• Gebruik geen geparfumeerde schoonmaakdoekjes, die kunnen extra irritatie geven. Niet-geparfumeerde, alcoholvrije vochtige doekjes kunnen wel worden gebruikt wanneer geen water en zeep voorhanden zijn, maar ze worden niet aanbevolen voor herhaaldelijk dagelijks gebruik.
• Breng eventueel een beschermende crème of babyolie aan na de reiniging. Zo beschermt u de huid tegen de schadelijke inwerking van urine, ontlasting en irriterende stoffen. Gebruik echter geen uierzalf omdat die de huid kan irriteren.
• Gebruik liever geen talkpoeder. Het is niet bewezen dat dit de natte huid beschermt. Bovendien gaat poeder samenkoeken in aanwezigheid van vocht waardoor een voedingsbodem van micro-organismen ontstaat.

Hoe wordt het behandeld?

123-baby-luier-verversen-luieruitslag--11-17.jpg

Meestal kunt u het probleem zelf oplossen met vaak verschonen, de billetjes droog houden en de huid eventueel insmeren met een waterwerende zalf of pasta (op basis van witte vaseline, of zinkoxide). Laat de baby zo vaak mogelijk zonder luier liggen, zodat de huid aan de lucht kan drogen.
Als dit na enkele dagen niet helpt of als u denkt dat er een infectie is bijgekomen, is het raadzaam naar de huisarts te gaan. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een schimmel- of een bacteriële infectie.

Bij een bacteriële infectie kan dit een antibacterieel middel zijn (Antibiotica) en bij een schimmel-infectie een schimmeldodende crème (zoals miconazol).
Met deze maatregelen zal het luiereczeem meestal snel verdwijnen. Als het desondanks blijft duren, moet de baby verder onderzocht worden op de aanwezigheid van onderliggende aandoeningen (psoriasis, atopische dermatitis, zink- of biotinedeficiëntie,…) of van een contactallergie aan de luiers.bron: www.huidinfo.nl - www.huidarts.com
verschenen op : 09/12/2010 , bijgewerkt op 09/11/2017

5 reacties

Herbruikbare luiers

door anoniem, 3 April 2011 om 17:31

Katoenen luiers zijn -zoals in de reactie van Jose al staat- zeker niet even belastend voor het milieu als wegwerp. Vele nieuwere soorten herbruikbare luiers hebben trouwens een drooghoudend laagje: dit laagje laat het vocht wel door naar de onderliggende absorberende laag, maar houdt het niet vast, waardoor de billen ook niet nat zijn (tenzij je te lang wacht met verversen natuurlijk). Ik heb zelf goede ervaringen met Itti Bitti's, welke zeer handig zijn in gebruik (niet moeilijker dan wegwerp). Bovendien zijn ze super schattig en heeft meestal niemand het door dat dit een luier is. Vorige zomer dachten vele mensen dat mijn dochtertje gewoon een leuk broekje aan had boven haar luier. Wat nog beter is tegen luieruitslag is babyzindelijkheidscommunicatie: baby's geven al vanaf de geboorte signalen als ze moeten plassen en kaka doen. Als je op deze signalen reageert blijven ze beseffen dat ze plassen en kaka doen. Mijn dochtertje van 9 maanden heb ik daarnet even boven de wc gehouden omdat ze aan het jammeren was. resultaat: een plasje in de wc, een nog droge luier, en een vrolijke baby. Ik heb nog amper kaka-luiers, en ook na een dutje of 's nachts is ze regelmatig droog, als ik haar vlug genoeg boven het potje hou als ze wakker wordt. Baby's plassen (in het begin) helemaal niet graag in een luier. Je ziet dit vaak doordat ze plassen, net op het moment dat je ze wil verversen. Baby's bij wie er op hun plas-signalen wordt gereageerd leren niet dat het normaal is om in een luier te plassen, om het achteraf weer te moeten afleren. Ze blijven beseffen dat ze plassen, waardoor ze ook veel vlugger zindelijk zijn zonder enige dwang.

Herbruikbare luiers

door José Delameilleure, 11 December 2010 om 13:51

Het artikel over luiereczeem bevat een aantal fouten over herbruikbare luiers. Zo schrijft u dat wegwerpluiers even belastend zijn als herbruikbare luiers. De realiteit is dat wegwerpluiers veel meer belastend zijn voor het milieu. Het waterverbruik voor wegwerpluiers (in het hele fabricatieproces) is even groot als bij de wasbare luiers. Bovendien is het grondverbruik veel hoger, worden niet hernieuwbare grondstoffen (petroleumderivaten voor de absorberende gel) gebruikt en is er inderdaad een enorme afvalberg: 1000 kg per kind dat herbruikbare luiers gebruikt. Bovendien zijn wegwerpluiers niet goed voor de huid van de baby: ze zijn zo absorberend dat ze ook vocht uit de huid van de baby trekken, waardoor je veel meer zalfjes moet smeren. Wanneer herbruikbare luiers gebruikt worden, is de huid van de billetjes inderdaad natter, maar bij regelmatig verversen mag dat geen probleem opleveren. Trouwens: in wegwerpluiers zit zoveel chemische rommel dat de kans op luierallergie veel groter is. Indien u meer wil weten over herbruikbare luiers mag u me steeds contacteren, ik treed regelmatig op als luierexpert voor de Milieu Advies Winkel in Gent. Vriendelijke groeten, jose

bekijk alle 5 reacties

Reageer zelf

verberg bovenstaande gegevens :
je naam en emailadres verschijnen dan niet bij je reactie.
hou me op de hoogte van reacties :
telkens iemand een reactie plaatst bij dit bericht ontvang je een e-mail.
tekens over.
pub

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief:

Nee, bedankt