ad

Kans op erfelijke borstkanker eenvoudig digitaal in te schatten

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws Online inschatten of u risico loopt op erfelijke borstkanker, dat kan nu dankzij een eenvoudige zelftest die is ontwikkeld door het Radboud Universitair Centrum voor Oncologie (RUCO) in Nijmegen. Met de test wil het RUCO meer aandacht vragen voor het herkennen, behandelen en voorkomen van erfelijke borstkanker.
Een op de acht vrouwen krijgt te maken met borstkanker en jaarlijks wordt de diagnose bij ruim 12.500 vrouwen gesteld. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 5% van alle vrouwen met borstkanker een erfelijke vorm heeft. Helaas wordt die erfelijke vorm vaak niet als zodanig herkend. Hierdoor lopen patiënten en hun naaste familieleden meer gevaar dan nodig is. Als u erfelijke kanker hebt, is de kans groot dat naaste familieleden ook erfelijk belast zijn en kanker kunnen ontwikkelen. Mensen met een erfelijke aanleg hebben een zeer hoog risico - soms wel 80% - om op relatief jonge leeftijd kanker te krijgen. Daarnaast hebben mensen met erfelijke kanker een grotere kans op herhaling van de ziekte.

De test geeft direct een eerste risico-inschatting maar kan niet bepalen of er sprake is van erfelijke kanker. Wie volgens de test een verhoogd risico heeft op een erfelijke vorm, krijgt het advies om met de huisarts te overleggen over doorverwijzing voor een erfelijkheidsonderzoek.
Vrouwen vullen minimaal zes en maximaal veertien ja/nee vragen in over zichzelf en hun naaste familieleden.
De test is ontwikkeld voor vrouwen die al borstkanker hebben en willen weten of er een kans is dat het erfelijk is. En voor vrouwen die willen weten of zij ook een verhoogd risico hebben op een erfelijke aanleg, omdat een naast familielid zoals een moeder, dochter of zus borstkanker heeft.
De zelftest is voor iedereen eenvoudig in te vullen via www.umcn.nl/ruco.
ad


pub