Reumapatiënt gebaat bij vroege diagnose.

Laatst bijgewerkt: december 2010

nieuws Patiënten met beginnende reuma zijn veel beter af als ze binnen twaalf weken na het begin van de klachten behandeld worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).
De onderzoekers keken bij een groep van 1.650 patiënten met gewrichtsontstekingen hoeveel tijd er verstreek tussen het ontstaan van de klachten en de start van de behandeling door een reumatoloog. Bij slechts 31 procent van deze groep patiënten was die termijn onder de twaalf weken.
Bij een subgroep van 600 patiënten met reumatoïde artritis werd onderzocht welke effecten een latere start van de behandeling had op het verloop van de aandoening. Die effecten bleken aanzienlijk. Patiënten die binnen twaalf weken na het ontstaan van de klachten behandeld werden, hadden na zes jaar bijna de helft minder schade aan de gewrichten. Bovendien hadden ze bijna twee keer zoveel kans om in een medicijnvrije remissie te komen, dat wil zeggen: zelfs zonder gebruik van medicijnen geen last meer te hebben van de ziekte.
Bij reuma en aanverwante aandoeningen ontstaan er ontstekingen in de gewrichten die pijnlijk zijn en tot gewrichtsschade kunnen leiden. De geneesmiddelen tegen reuma die het ziekteverloop beïnvloeden (DMARD’s), zoals methotrexaat en infliximab, verminderen de ontstekingen effectief en bij een deel van de patiënten verdwijnt de reuma zelfs, vooral wanneer de behandeling direct gestart wordt.
Van alle patiënten met een gewrichtsontsteking heeft de groep patiënten met reumatoïde artritis de meeste vertraging tussen de eerste klacht en het eerste bezoek aan de reumatoloog. Dit komt vooral doordat de klachten bij deze groep vaak sluipend of geleidelijk beginnen. Vaak zijn zowel de patiënt als de huisarts niet direct gealarmeerd. Daarnaast zit de gewrichtsontsteking veelal in de kleine gewrichten van handen en voeten. Ontsteking in deze gewrichten is vaak subtiel en, zeker in een vroeg stadium, moeilijk te herkennen.


bron: www.lumc.nl

Wil je onze artikels graag ontvangen in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Gezondheid NV / Mediahuis.
volgopfacebook

volgopinstagram