1 op 50 vrouwen heeft zwangerschapsdiabetes

Laatst bijgewerkt: augustus 2019

nieuws 1 op 50 vrouwen in Vlaanderen heeft zwangerschapsdiabetes en er is een stijgende trend. We spreken van “Zwangerschapsdiabetes” als tijdens de zwangerschap abnormaal hoge bloedglucosewaarden worden vastgesteld. Overgewicht, leeftijd en erfelijkheid zijn factoren die hierop van invloed zijn.
Om problemen bij de geboorte te beperken, worden vrouwen met zwangerschapsdiabetes intensief opgevolgd. Vrij snel na de bevalling worden de bloedglucosewaarden in 9 op de 10 gevallen weer normaal. Toch is zwangerschapsdiabetes een belangrijk alarmsignaal van het lichaam. Vrouwen met zwangerschapsdiabetes hebben een uitzonderlijk hoog (type 2) diabetesrisico dat na de bevalling regelmatige opvolging vereist. Zowat de helft van de vrouwen met zwangerschapsdiabetes ontwikkelt al in de eerste 5 tot 10 jaar na de bevalling blijvende diabetes. De kans dat dit gebeurt ligt bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes 7,5 keer hoger dan bij andere zwangere vrouwen.
Een gezonde levensstijl, gericht op een evenwichtige voeding, meer beweging en 5-10 % gewichtsverlies bij overgewicht, kan het optreden van type 2 diabetes bij vrouwen met zwangerschapsdiabetes met ruim de helft terugdringen.

Daarom werd vorig jaar het project ‘Zoet Zwanger’ gelanceerd. Het project motiveert deze vrouwen tot een gezonde levensstijl en een jaarlijkse bloedglucosecontrole. Van de zorgverlener (gynaecoloog, diabetesteam,…) krijgen vrouwen na de diagnose een registratieformulier. Geregistreerde vrouwen ontvangen jaarlijks een opvolgingsbrief (per post/e-mail) die hen adviseert langs te gaan bij de huisarts voor een nuchtere bloedglucosecontrole.
Eén jaar na de start telt het project Zoet Zwanger al 642 registraties. De geregistreerde vrouwen hebben een gemiddelde leeftijd van 32 jaar. Van de 642 geregistreerde vrouwen hebben er 86 een eerste opvolgingsbrief ontvangen met het advies langs te gaan bij de huisarts voor een nuchtere bloedglucosecontrole. Van de 23 vrouwen die langer dan 2 maand geleden deze brief ontvangen hebben, zijn er 15 die bevestigd hebben een jaarlijkse www.zoetzwanger.beverschenen op : 22/12/2010 , bijgewerkt op 13/08/2019


pub