ad

Geen hoger risico op vroeggeboorte door luchtverontreiniging

Laatst bijgewerkt: december 2010
schouw-rook-170.jpg

nieuws Moeders die tijdens hun zwangerschap in hoge mate blootgesteld zijn aan luchtverontreiniging, hebben geen verhoogd risico op een vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht. Dat besluiten Nederlandse onderzoekers in de ABCD-studie (Occup Environ Med. 2010; doi: 10.1136/oem.2009.053132).
De ABCD-studie (Amsterdam Born Children and their Development) is een grootschalig en langlopend onderzoek naar de gezondheid, groei en ontwikkeling van kinderen. Ze worden gevolgd vanaf de zwangerschap tot de leeftijd van 20 jaar. Hiervoor zijn tussen januari 2003 en maart 2004 alle zwangere vrouwen in Amsterdam benaderd. Meer dan 8.200 vrouwen nemen deel aan dit onderzoek
In het onderzoek werd geen enkel bewijs gevonden dat blootstelling aan verkeersgerelateerde luchtverontreiniging tijdens de zwangerschap een negatieve invloed heeft op zwangerschapsuitkomsten, zoals vroeggeboorte, geboortegewicht en foetale groeiachterstand. Kinderen van moeders die langdurig werden blootgesteld aan hoge stikstofdioxide (NO2) hadden zelfs het hoogste geboortegewicht van alle kinderen in de studie en bevonden zich onder degenen met het laagste risico op een groeiachterstand tijdens de zwangerschap. Ook hadden deze moeders geen verhoogd risico op een vroeggeboorte.
ad


pub