Denemarken wil EU-waarschuwing op energy drinks

nieuws Denemarken wil dat er in de hele Europese Unie een waarschuwing op energy drinks komt. De Deense overheid pleit voor een waarschuwing dat volwassenen niet meer dan 50 centiliter per dag moeten consumeren. Voor jongeren onder de 18 is dat niet meer dan 25 centiliter per dag. Ook moet er op komen te staan dat het product niet voor kinderen onder de tien jaar is en niet gedronken mag worden door zwangere vrouwen.

Begin dit jaar adviseerde de Belgische Hoge Gezondheidsraad:
• energiedranken niet regelmatig of bovenmatig te gebruiken en er daarbij voor te zorgen dat men dagelijks zeker niet meer dan 400 mg of beter nog, niet meer dan 300 mg, cafeïne verbruikt (dus maximaal twee blikjes);
• ze niet te verbruiken samen met alcoholhoudende dranken of bij een intense lichamelijke activiteit;
• dat zwangere en lacterende vrouwen, kinderen tot 16 jaar en cafeïnegevoelige mensen (o.m. mensen met hartritme-stoornissen), ze niet gebruiken.
Ook het Belgische Onderzoeks- en Informatiecentrum van de Verbruikersorganisaties (OIVO) pleit voor een verbod op de verkoop van energydrinks aan minderjarigen, vanwege de mogelijke gevaren. De gevaren worden groter nu de blikjes steeds groter worden.
Gemiddeld bevat een blikje met 250 ml energiedrank 80 mg cafeïne. Maar dit type drankjes wordt hoe langer hoe meer in blikjes van 500 ml verkocht, die dus 160 mg cafeïne bevatten, terwijl de algemeen aanvaarde dosis slechts 2,5 mg per kilo lichaamsgewicht bedraagt. Deze stof kan vanaf een hoeveelheid van meer dan 300 mg ongewenste effecten beginnen veroorzaken, zoals hartkloppingen, rillingen, angst, slapeloosheid e.a. Bovendien leidt cafeïne ook tot verslaving. De doses taurine zijn 10 keer zo hoog dan in normale voeding.
Een blikje van 250 ml bevat 105 à 149 gram suiker per liter (9 klontjes per blikje van 250 milliliter of 37 klontjes per liter), wat voor problemen zorgt van overgewicht en obesitas. Wat betreft glucuronolactone, is het onmogelijk om de risico's in te schatten want er wordt geen enkele aanduiding gegeven op de blikjes.
De energiedrankjes zijn over het algemeen vermengd met alcohol. Door cafeïne te vermengen met een sterke dosis alcohol neemt het gevoelseffect van alcohol af waardoor de consument geen controle meer kan krijgen over zijn verbruik. Zo zouden volgens diverse studies de combinatie van energiedrankjes met alcohol het risico op dronken een bar buitenstappen verdrievoudigen en het gevaar dat een chauffeur ondanks het hoge alcoholgehalte in zijn bloed toch achter het stuur gaat zitten verviervoudigen.

Ook wil de consumentenorganisatie een duidelijker etikettering.
De wettelijk noodzakelijke vermelding ‘hoog cafeïnegehalte’ staat nergens duidelijk op de verpakking. Het merk Virus heeft de vermelding helemaal niet. Wel staan er diverse gezondheidsclaims op de blikjes, zoals ‘stimuleert lichaam en geest’, ‘helpt vermoeidheid tegengaan’ en ‘verbetert het uithoudingsvermogen’. Red Bull gebruikt wel gezondheidsclaims maar meldt niet dat risicogroepen het product moeten vermijden. Hiermee overtreedt de fabrikant de wet, stelt Oivo.
Behalve een forse dosis cafeïne bevatten de drinks tevens aanzienlijke hoeveelheden taurine en glucuronolacton. De hoeveelheid van deze laatste stof wordt door heel weinig fabrikanten op de verpakking gezet.
Oivo wil dan ook een coherente etikettering die duidelijk de risico’s vermeldt, met onder meer een lijst van symptomen, als zenuwachtigheid, angst, slapeloosheid, een sneller hartritme en bevingen.
Bovendien mogen fabrikanten volgens OIVO niet suggereren dat energiedrankjes prestaties verbeteren of leiden tot sociaal, sportief of seksueel welslagen. De organisatie stelt zelfs dat het drinken ervan tijdens sportbeoefening vanwege een versnelde hydratatie af te raden is, zeker omdat grote doses ook hart- en vaatproblemen kunnen veroorzaken. Andere gevaren hangen samen met een combinatie met alcohol en gevaren voor zwangere vrouwen.
Omdat het aanbod groeit worden er ook meer afgeleide producten op de markt gebracht zoals shots, chewing-gums, pastilles, siroop, poeders en bruistabletten.

Het OIVO doet de volgende aanbevelingen
• de verkoop aan minderjarigen (onder de 16 jaar) verbieden
• zorgen voor coherente etikettering die duidelijk leesbaar aangeeft welke de werkelijke risico's voor de consument zijn met vermelding van de lijst van symptomen zoals zenuwachtigheid, angst, slapeloosheid, sneller hartritme en bevingen.
• een etikettering invoeren die duidelijk aangeeft welke risico's verbonden zijn aan dit product in combinatie met alcohol.
Het OIVO raadt ook aan om de regels die opgelegd worden voor de reclame op alcohol toe te passen op de reclame voor energiedranken.
• Er moet een verbod komen op de reclame voor minderjarigen, hetzij door de inhoud, hetzij door de manier van communiceren
• Er moet een verbod komen op reclame die ondoordachte of overdreven consumptie aanmoedigt of ertoe aanspoort.
• Er moet een verbod komen op suggesties dat de consumptie van energiedranken de prestaties verbetert of leidt tot sociaal, sportief of seksueel welslagen.
De volledige studie kan geraadpleegd worden op de website www.oivo.be


Laatst bijgewerkt: augustus 2019

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram