Welke soorten drugs zijn er en wat is het effect?

In dit artikel
Welke soorten drugs zijn er en wat is het effect?

dossier

Drugs worden gedefinieerd als stoffen die het bewustzijn beïnvloeden. Ze hebben meer bepaald invloed op de neurotransmitters in je hersenen zoals dopamine en serotonine. Deze neurotransmitters sturen prikkels van de ene naar de andere zenuw. Afhankelijk van welke soort drugs je neemt, krijgen bepaalde gebieden in je hersenen de opdracht om minder goed of net beter te gaan werken.

Lees ook: Is alcohol gevaarlijker dan xtc?

Bewustzijnsveranderende of hallucinogene drugs

123m_drugs_verslaving_2022.jpg
Deze stoffen hebben een effect op de stemming en de zintuiglijke waarneming, waardoor de wereld er heel anders kan uitzien. Een overdosis kan ernstige emotionele en lichamelijke effecten hebben.

  • Marihuana of cannabis: dit middel geeft een gevoel van rust, ontspanning, zelfvertrouwen en het vergroot je creativiteit.
  • LSD, paddo’s en andere tripmiddelen: hebben een sterke invloed op de zintuigen en het bewustzijn en kunnen daardoor hallucinaties veroorzaken.
  • Xtc: heeft zowel een opwekkend als bewustzijnsveranderend effect. Iemand die xtc neemt, voelt zich energieker en gelukzaliger. De nood aan sociaal contact en intimiteit wordt ook groter. Daaraan dankt xtc zijn naam als ‘love drug’.

Lees ook: Welke effecten heeft cannabisgebruik tijdens tienerjaren op lange termijn?

Verdovende middelen

Deze drugs ontspannen en kalmeren je. Ze verzachten negatieve gevoelens en lichamelijke klachten. Anderzijds vermindert ook je reactievermogen. Door een overdosis van een verdovend middel kan je erg verward of zelfs in coma geraken.

  • Alcohol: in een eerste fase word je door alcohol actiever en stoutmoediger. Maar naarmate je meer alcohol drinkt, overheerst het verdovende effect.
  • Heroïne: heeft een sterk verdovend effect. Na een inspuiting met heroïne ervaar je een intens genotsgevoel. Nadien volgen enkele uren waarin je in een roes verkeert. 
  • GHB: bij een lage dosis GHB geraak je in een roes, vergelijkbaar met het effect van alcohol. Je kan ook ademhalings- of hartproblemen krijgen of het bewustzijn verliezen.
  •  Slaap- en kalmeringsmiddelen: de meest gebruikte zijn benzodiazepines. Ze verminderen de activiteit in je hersenen en zenuwstelsel, waardoor je rustiger wordt en beter slaapt, maar ook suffer bent en minder geconcentreerd. Na enkele weken nemen de positieve effecten van benzo’s af.

Lees ook: Hoe herken je een verslavingsgevoelige persoonlijkheid?

Stimulerende of oppeppende middelen

Stimulerende of oppeppende middelen geven je meer energie en stimuleren je alertheid. Mogelijke gevolgen daarvan zijn: slapeloosheid, verhoogde hartslag, bloeddrukstijging en versnelde ademhaling. Ook kunnen deze middelen je persoonlijkheid veranderen. Bij een overdosis of bij chronisch gebruik loop je risico op een hartaanval en psychose

  • Cocaïne: het eerste uur dat je cocaïne gebruikt, krijg je extra energie. Je wordt euforisch, zelfzeker en hebt geen honger. Maar daardoor loop je het risico dat je roekeloos wordt en uitgeput geraakt. Langetermijngebruik kan leiden tot angst, agressie, wanen, rusteloosheid en hartritmestoornissen.
  • Speed: geeft je veel energie, zowel lichamelijk als mentaal. Maar die energie komt uit je eigen lichaam. Als de drug is uitgewerkt ben je daardoor extra moe, neerslachtig en hongerig. Op lange termijn veroorzaakt speed schade aan het hart en de bloedsomloop.

Lees ook: Getuigenis: softdrugs als trigger van psychose

Bronnen:
https://www.druglijn.be
https://www.drugskompas.nl

auteur: Sara Claessens, gezondheidsjournalist
Laatst bijgewerkt: september 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram