ad

Zonlicht verlaagt kans op borst-, dikke darm- en prostaatkanker

Laatst bijgewerkt: maart 2011
zon-hemel-170_400_03.jpg

nieuws Volgens KWF Kankerbestrijding vermindert zonlicht de kans op borst-, dikke darm- en prostaatkanker. Dat heeft mogelijk te maken met de vitamine D die onder invloed van zonlicht in de huid wordt aangemaakt.

Zoals bekend is teveel blootstelling aan UV-straling een risicofactor voor huidkanker. Echter, voornamelijk onder invloed van zonlicht wordt vitamine D aangemaakt in de huid. Vitamine D is daarnaast ook van belang voor de bothuishouding en spierfunctie. De laatste tientallen jaren geeft wetenschappelijk onderzoek steeds meer aanwijzingen dat vitamine D ook het risico op bepaalde vormen van kanker zou kunnen verminderen.

KWF Kankerbestrijding adviseert dagelijkse blootstelling aan de zon van hoofd, handen en onderarmen van 15 tot 30 minuten. Mensen met een donkere huid, ouderen en mensen die weinig buiten komen, zouden gebaat zijn bij iets langere zonblootstelling. Dit omdat zij vaak een laag vitamine D niveau hebben. Welk vitamine D niveau minimaal nodig is voor een gunstig effect op het kankerrisico is nog onbekend. Verbranding van de huid dient te allen tijde vermeden te worden vanwege het risico op huidkanker.
ad


pub